X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Крохмаль і целюлоза

Завантажити презентацію

Крохмаль і целюлоза

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Крохмаль і целюлоза. Полімерна будова, властивості, застосування. (9 клас) Підготувала: вчитель хімії Білоусенко Т.О. Міністерство освіти і науки України Відділ освіти Широківської райдержадміністрації Запорізька середня загальноосвітня школа l – lll ступеня с. Запоріжжя 2010р.

Слайд 2

МЕТА: навчальна: розширити знання учнів про органічні сполуки, їх будову і властивості на прикладі природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати уявлення про полімерну будову молекул крохмалю й целюлози; ознайомити з реакцією поліконденсації та гідролізу, показати їх значення для життєдіяльності живих організмів і людини; розкрити зв'язок між властивостями, будовою та застосуванням крохмалю й целюлози; розвиваюча: розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, узагальнювати, розширювати кругозір учнів. виховна: виховувати всебічно розвинену особистість, взаємоповагу в колективі однолітків і педагогів. Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. Форми роботи: фронтальна робота, розповідь вчителя, евристична бесіда. Обладнання до уроку: мультимедійне обладнання, презентаційний проект.

Слайд 3

хід уроку 1. Актуалізація опорних знань. 2. мотивація навчальної діяльності. 3. засвоєння нового матеріалу. 4. первинне застосування одержаних знань. 5.тренувальні вправи та розв'язування задач. 6. підбиття підсумків уроку. 7. Домашнє завдання.

Слайд 4

l. Актуалізація опорних знань. 1. На які три класи поділяються вуглеводи? 2. Доведіть важливість реакції фотосинтезу для рослин. 3. У чому полягає біологічна роль вуглеводів? 4. Як глюкози одержати спирт, масляну кислоту? 5. Які вуглеводи належать до моносахаридів? ll. Мотивація навчальної діяльності. Слова «крохмаль» і «целюлоза» відомі кожному. Крохмаль – основний вуглевод нашої їжі, однак він безпосередньо не засвоюється організмом. Як і жири, крохмаль спочатку гідролізується. Цей процес починається вже під час пережовування їжі під дією ферменту, що є в слині. Потім гідроліз крохмалю продовжується в шлунку й кишечнику. Целюлоза, або клітковина, - ще більш поширений вуглевод, ніж крохмаль. З неї складаються в основному стінки рослинних клітин. Масова частка целюлози у деревині становить біля 60%, у ваті і фільтрувальному папері – 90%. Сьогодні ми з вами розглянемо основні хімічні і фізичні властивості, добування та застосування крохмалю та целюлози.

Слайд 5

lll. Вивчення нового матеріалу. Крохмаль, його утворення в природі. Фізичні та хімічні властивості крохмалю. Застосування крохмалю, поширення в природі. Целюлоза: склад молекули. Фізичні та хімічні властивості. Застосування целюлози.

Слайд 6

КРОХМАЛЬ (С6Н10О5)n Склад молекули: складається переважно із залишків α-глюкози (кілька тисяч ланок), молекулярна маса – кілька мільйонів. Молекули бувають лінійні і розгалужені.

Слайд 7

Утворення крохмалю в природі (фотосинтез): В результаті фотосинтетичної діяльності рослин при вбиранні енергії сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води внаслідок ряду процесів утворюється глюкоза: 6 СО2 + 6 Н2О С6Н12О6 + 6 СО2 З глюкози синтезується крохмаль: n С6Н12О6 (С6Н10О5)n + nН2О

Слайд 8

Хімічні властивості: Гідроліз: (С6Н10О5)n розчинний крохмаль (С6Н10О5)х декстрини n/2С12Н22О11 nС6Н12О6 мальтоза глюкоза Взаємодія з йодом (якісна реакція): При дії йоду на крохмаль утворюється речовина синього кольору.

Слайд 9

Крохмаль поширений в природі. Для різних рослин – він запасний поживний матеріал і міститься у вигляді крохмальних зерен. Масова частка його у бульбах картоплі становить ≈20%, в зернах пшениці й кукурудзи – 70%, рису ≈80%. Крохмаль – білий порошок, що не розчиняється у холодній воді; у гарячій воді він набрякає, утворюючи клейстер. Застосування крохмалю: Основний вуглевод продуктів харчування людини – хліба, крупів, картоплі. З крохмалю, який є в картоплі і зернових злаків, добувають етиловий спирт. Використовують як засіб для клеєння, обробки тканин, крохмалення білизни. В медицині на основі крохмалю виготовляють мазі, присипки.

Слайд 10

ЦЕЛЮЛОЗА (С6Н10О5)n Склад молекули: складається із залишків β-глюкози, молекули мають лише лінійну структуру, відносна молекулярна маса складає один мільйон.

Слайд 11

Хімічні властивості: Гідроліз: (С6Н10О5)n + nН2О n С6Н12О6 Естерифікація: [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nНNО3 [С6Н7О2(ОNО2)3]n + 3nН2О Тринітрат целюлози (піроксилін) [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nСН3 СООН [С6Н7О2(ОСН3СО)3]n + 3nН2О Триацетат целюлоза Горіння: (С6Н10О5)n + 6nО2 6nСО2 + 5nН2О Термічний розклад При нагріванні без доступу повітря целюлоза розкладається на деревне вугілля і леткі органічні речовини (метанол, ацетон, оцтову кислоту).

Слайд 12

На гідролізних заводах з 1т деревини виробляють до 200л етилового спирту, що замінює 1,5т картоплі або 0,7т зерна. Застосування целюлози: Використовують у будівництві, завдяки високій механічній міцності. Виготовляють різні столярні вироби. У вигляді бавовнику, льону, прядива – вона йде на виготовлення тканин – бавовняних, лляних. Із виділеної з деревини і звільненої від супутних речовин целюлози виготовляють папір. У результаті гідролізу целюлози і бродіння глюкози, що утворилася при цьому, добувають етиловий спирт, що йде на виробництво бутадієну для синтезу каучуку. З ефірів целюлози (триацетат целюлози) виготовляють негорючу фото- і кіноплівку, різні прозорі пластмаси, а також нітролаки, медичний колодій, штучне волокно.

Слайд 13

lV. Первинне застосування одержаних знань. Заповнити таблицю. Параметри для порівняння Крохмаль Целюлоза Агрегатний стан Розчинність у воді Склад Маса Мономер Будова полімерного ланцюга Біологічна роль

Слайд 14

V. Тренувальні вправи та розв’язування задач. Завдання 1. Скільки етилового спирту можна одержати з однієї тони пшениці, масова частка крохмалю в якій становить 70%, якщо масова частка втрат при виробництві становить – 15%? Завдання 2. Здійсніть таке перетворення: 1 2 3 4 Крохмаль А етанол вуглекислий газ крохмаль. Завдання 3. Скільки кілограмів целюлози ( розрахунок на одну елементарну ланку) потрібно використати для одержання 42,32кг етанолу, якщо масова частка виходу становить 92%.

Слайд 15

Vl. Підбиття підсумків. Які нові поняття ви вивчили сьогодні на уроці? Яке практичне значення для вас становить одержані сьогодні знання? Vll. Домашнє завдання. Опрацювати §33, повторити §32. Здійснити таке перетворення: Целюлоза глюкоза етиловий спирт Тринітрат целюлози

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія