X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Харчові добавки

Завантажити презентацію

Харчові добавки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Харчові добавки Виконали: Поліна Фетіщева, Євгенія Тарабан, Віталій Стародубцев

Слайд 2

Харчові добавки —речовини природного походження або одержані штучним шляхом, використання яких необхідне для удосконалення технології, отримання продуктів спеціалізованого призначення (дієтичних, лікувальних та ін.), збереження необхідних або додання нових властивостей, підвищення стабільності і поліпшення органолептичних властивостей харчових продуктів.

Слайд 3

В Україні до використання дозволено 60 синтетичних барвників

Слайд 4

До складу ковбас входять кольорокоригуючи речовини Морозиво виготовляють із гідрогенізованої соєвої олії Харчові добавки впливають на розвиток аномальної м’язової маси До складу молочних продуктів входять консерванти Зелені, жовті, рожеві чупа-чупси, шоколадні батончики, солодка вода різні за смаком і кольором, але однакові за ступенем шкідливості для здоров'я.

Слайд 5

До харчових добавок НЕ відносять: вітаміни мікроелементи амінокислоти.

Слайд 6

Сіль, спеції, прянощі використовуються людством з давніх часів

Слайд 7

Індекс «Е»

Слайд 8

Індекс «Е» від слова «Європа» асоціюють зі словами «essbar/еdible», в перекладі українською з німецької та англійської мов означатють «їстівний».

Слайд 9

У Європейському співтоваристві класифіковано 296 харчових добавок.

Слайд 10

Залежно від призначення виділяють чотири групи харчових добавок: Речовини, що регулюють смак продукту (ароматизатори, смакові добавки, що підсолоджують речовини, регулювальники кислотності). 2. Речовини, що поліпшують зовнішній вигляд продукту (барвники, стабілізатори кольору, вибілювачі). 3. Речовини, що регулюють консистенцію та формують текстуру (загусники, гелеутворювачі, стабілізатори, емульгатори). 4. Речовини, що підвищують збереження продуктів та збільшують терміни їх зберігання (консерванти, антиоксиданти)

Слайд 11

Е100–Е199 барвники

Слайд 12

Е200–Е299 консерванти

Слайд 13

Е300–Е399 антиоксиданти

Слайд 14

Е400–Е499 стабілізатори, емульгатори, загусники

Слайд 15

Е500–Е599 регулювальники кислотності, розпушувачі

Слайд 16

Е600–Е699 підсилювачі смаку та аромату

Слайд 17

Е700–Е899 запасні індекси для іншої можливої інформації

Слайд 18

Е900–Е999 глазуруючі агенти, підсолоджувачі, піногасники

Слайд 19

Е1000–Е1521 герметики, ферменти, вологозатримувачі

Слайд 20

Походження харчових добавок Природне походження Е330-лимонна кислота, Е101-рибофлавін Синтетичне походження Е123- фарбник (арамант) Е240 –консервант (формальдегід)

Слайд 21

Небезпечні харчові добавки Номер небезпечного «Е» Барвники Е102, Е110, Е120, Е124 Канцерогени Е103, Е105, Е110, Е121,Е123,Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211,Е213–Е217, Е231, Е232, Е240, Е251, Е252, Е321,ЕЗЗО, Е431, Е447, Е900, Е905, Е907, Е952,аспартам Мутагенні та генотоксичні Е104, Е124, Е128,Е230–Е233,аспартам Алергени Е131, Е132, Е160Ь, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311–Е313, аспартам Небажано вживати астматикам Е102, Е107, Е122 —Е124, Е155,Е211–Е214, Е217,Е221–Е227 Небажано вживати людям, чутливим до аспірину Е107, Е110,Е122–Е124, Е155, Е214, Е217 Негативно впливають на печінку та нирки Е171–Е173, Е220, Е302,Е320–Е322, Е510, Е518 Порушують функції щитовидної залози Е127 Призводять до захворювань шкіри Е230–Е233 Подразнюють кишечник Е220–Е224 Спричинюють розлад травлення Е338–Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466 Спричинюють неправильний розвиток плоду Е233 Заборонено вживати немовлятам та маленьким дітям Е249, Е262,Е310–Е312, Е320, Е514, Е623,Е626–Е635 Впливають на рівень холестерину в крові Е320 Руйнують вітаміни в організмі Е220 (В1),Е222–Е227(В12), Е320 (D), Е925 (Е)

Слайд 22

Слайд 23

Продукти навколо нас E150d, E290, E330 -вважаються  нешкідливими E211 - канцероген, викликає алергію, астму E950 - порушення роботи серцево-судинної системи E951 - небезпечний, викликає сліпоту, мігрень E952-канцероген E954 - в малих дозах нешкідливий

Слайд 24

E150a, E290, E330 - вважаються нешкідливими E331-нешкідливий в малих  дозах E338 -викликає розлад  шлунку, карієс, остеопороз, подразнення шкірних покривів E950 - порушення роботи серцево-судинної системи E951 - небезпечний,  викликає сліпоту, мігрень

Слайд 25

E316 - вважається нешкідливим E339, E508 - викликає розлад  шлунку E407 - канцероген, викликає  розлад кишечника E415 - напади астми, алергії E452 - погіршення засвоєння  кальцію, інтоксикація E621- розлад нервової, травної  системи

Слайд 26

Е1442 (Гідроксипропілдикрохмальфосфат, модифікований  крохмаль) - загусник, стабілізатор  в'язкості в молочних продуктах. Заборонено додавання цієї речовини  в дитячі продукти (до 3-х років).  Дуже небезпечний для підшлунковоїзалози. Е330(Лимонна кислота) антиокси- дант. У великих дозах має конце- рогенний ефект. Ароматизатори,ідентичні нату- ральним - зазвичай не вказується  які саме Е-добавки. 

Слайд 27

E459 (Мальтодекстрин, циклодекстрин) - стабілізатор смаку. Генетично модифікована харчова добавка. Е576 (Глюконат Натрію, Натрій глюконат) підсилювач смаку. Небезпечний для здоров'я. Велике вживання може призвести до хвороби «синдром китайського ресторану» (головний біль, почервоніння обличчя, потовиділення, відчуття тяжкості в області рота і ін.) Речовина входить в список харчових добавок, які не мають дозволу для застосування в харчовій промисловості України. Е551 (Діоксид кремнію) - засіб проти  злежування і  грудкування.  Активно застосовується в  промисловості,  наприклад, при  створенні гуми або  бетону.Точні шкоди  для організму не  визначені.

Слайд 28

Солі-стабілізатори Е450 (Пірофосфат) - велике  вживання загрожує відкладенню в нирках кальцію і фосфору, сприяє розвитку остеопорозу, Е452 - розлади шлунку. Е407 (Каррагіан). Е202 (Сорбат калію). Е1422 (мод. крохмаль), Е260 (оцтова кислота),  Е330 (лимонна кислота), підсилювачі смаку  Е621, Е627, Е631, Е211 консерватів (Бензоат  натрію), барвники Е110, Е124 (небезпечні для  здоров'я), а також особливо небезпечні цукрозамінники Е950 і Е951.

Слайд 29

Е621 (Глутамат натрію) - алерген, погіршує зір,  небезпечний для дітейзвиканням. Е627 (гуанілат натрію двозаміщений) - порушує артеріальний  тиск, веде до розладів шлунку. Е631 (інозінат натрію двозаміщений) - порушує нормальний артеріальний тиск.Небезпечний  для дітей. Е551 (Діоксид кремнію).

Слайд 30

Чи вважаєте ви, що вживання харчових добавок  негативно впливає на здоров'я? Думка споживачів щодо впливу харчових добавок на  здоров'я людини

Слайд 31

При покупці продуктів харчування ви звертаєте увагу на інформацію  про їх склад? Увага покупців до складу продуктів харчування

Слайд 32

Поради правильного здорового харчування: не купуйте продукти з неприродно яскравим забарвленням;

Слайд 33

Поради правильного здорового харчування: уважно читайте етикетки;

Слайд 34

Поради правильного здорового харчування: не купуйте продукти з тривалим терміном зберігання;

Слайд 35

Поради правильного здорового харчування: що менше список інгредієнтів у готових продуктах, то менше добавок: продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки.

Слайд 36

Поради правильного здорового харчування: не перекушуйте чіпсами, готовими сніданками, супами з пакетика, хот-догами, всілякими бюргерами;

Слайд 37

Поради правильного здорового харчування: обирайте заморожені овочі замість консервованих;

Слайд 38

Поради правильного здорового харчування: замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі;

Слайд 39

Поради правильного здорового харчування: відмовтеся від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане м'ясо в банках.

Слайд 40

Дякуємо за увагу!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія