X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Білки,жири і вуглеводи в їжі

Завантажити презентацію

Білки,жири і вуглеводи в їжі

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Білки,жири і вуглеводи в їжі

Слайд 2

Органiчні сполуки — клас сполук, в склад яких входить Карбон . Окрім Карбону, вони майже завжди містять Гідроген, досить часто — Оксиген, Нітроген та галогени, рідше Фосфор, Сульфур та інші елементи.Органічні сполуки здатні до складних і різноманітних перетворень і відіграють основну роль у побудові й життєдіяльності рослинних і тваринних організмів. Найважливішу роль серед них для організму людини відіграють білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти та вітаміни.

Слайд 3

У людей зовсім небагато основних потреб, які мають бути задоволені, щоб жити. Харчування – одна з таких потреб. Правильно підібрана їжа підтримує наше здоров’я, підвищує працездатність і поліпшує самопочуття. Кожна істота – рослина, тварина, людина потребує їжу для побудови свого організму і підтримання життя. Їжа дає можливість: 1. Формувати організм, який росте, і підтримувати повністю розвинений організм. 2. Виробляти тепло і механічну енергію.

Слайд 4

Обмін речовин- сукупність процесів,що відбувається в організмі під час розчеплення організних сполук та утворення власних органічних сполук. Основні поживні речовини: 1.Білки- «будівельний матеріал» 2. Жири-запасна енергія+ «буд.матеріал» 3.Вуглеводи — витратна енергія

Слайд 5

Білки Білки — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.

Слайд 6

Білки в їжі Найважливіші джерела білка – молоко, сир, м’ясо, риба, яйця, горіхи, бобові, зернові.

Слайд 7

Слайд 8

Функції білків Функції білків в клітині різноманітні.Але насамперед це будівельна(структурна)функція. Як джерело енергії - білок малоцінний. 1 г білка постачає організму людини 17 кДж = 4,1 ккал Захисна функція полягає у тому,що білки входять до структур,які запобігають пошкодженю клітин,органів та організму.Захищає організм від проникнення у нього шкідливих мікроорганізмів.

Слайд 9

Значення білків: Білки — важлива частина харчування тварин і людини, оскільки ці організми не можуть синтезувати повний набір амінокислот і повинні отримувати частину з них із білковою їжею. У процесі травлення протелітичні ферменти руйнують спожиті білки, розкладаючи їх до рівня амінокислот, які використовуються при біосинтезі білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.

Слайд 10

Жири — велика група органічних сполук, які, з фізичного погляду, мають меншу від одиниці питому вагу і, як правило, розчинні в органічних розчинниках, як правило не розчиняються у воді, і під звичайним тиском їх не можна перегнати, не розклавши. Містяться у тваринних і рослинних організмах. Це високомолекулярні біополімери, розщеплюються до гліцеринів і жирних кислот.

Слайд 11

Жири знаходяться в жирній рибі, маргарині, кукурудзяній, соняшниковій, соєвій, оливковій, рапсовій оліях, авокадо, соняшникове насіння також в твердих сирах, жирному м’ясі, вершковому маслі.

Слайд 12

Функції жирів: Жир має властивість відкладатися про запас! На добу людині порібно 80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 20-25 г. В 1 г жиру – 9 ккал. Резервна:депо енергетичного й пластичного ресурсу Структурна:входять до складу клітинних оболонок, внутрішньоклітинних утворень,тканинних елементів нервової тканини Синтезуюча:основа для синтезу стероїдних гормонів,простагландинів транспортна:з'єднання ліпідів з білками переносять жиророзчинні вітаміни в організмі. Захисна:фіксують внутрішні органи, охороняють їх від змішення, захищають від зовнішніх впливів Терморегулююча:захищають організм від холоду, стабілізують температуру тіла

Слайд 13

Вуглеводи — органічні сполуки до складу яких входять тільки Вуглець, Кисень та Водень. Вуглеводи є складовою частиною клітин усіх живих організмів. Вуглеводи є найпоширенішими органічними сполуками, що підтверджується тим фактом, що більше половини органічного вуглецю на Землі існує у формі вуглеводів.

Слайд 14

Вуглеводи містяться у: Фруктах, ягодах, мед, буряк, морква, диня, картопля, крупи, макаронні вироби, овочі (крім буряка і моркви). Крохмаль постачають крупи і картопля, клітковину – овочі, фрукти, горох, горіхи, зернові.

Слайд 15

На сьогоднішній день називають кілька груп вуглеводних продуктів харчування: Продукти з великим вмістом вуглеводів. Друга група — продукти з досить великим вмістом вуглеводів. Третя група — продукти, помірно насичені вуглеводами. Четверта - містить невелику кількість вуглеводів. П’ята група — продукти з дуже незначним вмістом вуглеводів.

Слайд 16

Продукти з великим вмістом вуглеводів -це продукти, де в 100 грамах вміщається 65 грам вуглеводів. Серед них можна відзначити цукор, кондитерські вироби, випічку, родзинки, фініки, макаронні вироби, манну і гречану крупи, джеми, варення, мед, мармелад. 

Слайд 17

продукти з досить великим вмістом вуглеводів -40-60 грам вуглеводу на 100 грам маси. Сюди можна віднести різні сорти хліба, боби (горох і квасоля, наприклад), халву і шоколад.

Слайд 18

Продукти, помірно насичені вуглеводами. Зміст — 10-20 грам/100 грам маси. Це — солодкий сир, картопля, буряк, фрукти — виноград і яблука, різні фруктові соки, морозиво.

Слайд 19

Продукти що містять містить невелику кількість вуглеводів(5-10 грам /100 грам маси). Сюди відносяться деякі фрукти і овочі, наприклад — кавуни, дині, груші, абрикоси та персики, апельсини та мандарини, гарбуз, кабачок, морква і капуста. 

Слайд 20

Продукти з дуже незначним вмістом вуглеводів (2-5 грам). Це, перш за все — молочні продукти — кефір, сир, сметана, молоко. Потім — гриби. З овочів — помідори, різна зелень, лимони. 

Слайд 21

Значення вуглеводів Вуглеводи виконують пластичну функцію, тобто беруть участь у побудові кісток, клітин, ферментів. Вуглеводи є основним енергетичним матеріалом.При розчеплені 1 г.=17,6кДж енергії. Захисна функція полягає у тому,що полісахариди пектини здатні зв'язувати деякі токсини та радіонукліди,мукополісахарид гепарин запобігає зсіданню крові,підвищує проникливість судин тощо.

Слайд 22

Білкова дієта для гарної форми: Білкова дієта, пам’ятка: - пийте багато води - овочі та фрукти мають стати невід’ємною складовою раціону - їсти треба 4-5 разів на день Білок усьому голова: Головним елементом цієї дієти є натуральний білок, велика кількість якого знаходиться в пісному м’ясі та ковбасі, м’ясі домашньої птиці, яйцях, йогуртах, сирах і інших молочних виробах. Цукор і солодощі необхідно замінити на знежирене м’ясо та сири. Вживайте овочі та фрукти! Не слід забувати про овочі та фрукти, вживаючи їх, наприклад, в салатах. Чудовим джерелом вуглеводів і інших корисних речовин є: - кукурудзяне борошно, - мед, сухофрукти, родзинки, горіхи Пийте воду Потрібно випивати щонайменше 2 літри негазованої води щодня – якщо дотримуватися цього правила, організм не буде відчувати проблем із засвоюванням натурального білка. Щоденні заняття спортом Слід пам’ятати, що систематичні, щоденні фізичні заняття повинні стати частиною кожного дня!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія