X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Білки як високомолекулярні сполуки

Завантажити презентацію

Білки як високомолекулярні сполуки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Білки як високомолекулярні сполуки

Слайд 2

Фронтальна робота 1) Я кі функціональні групи входять до складу амінокислот? 2) Самостійно виберіть із таблиці три амінокислоти та складіть формули утворених ними трипептидів.

Слайд 3

Білки Білки (поліпептиди) — це природні високомолекулярні нітрогеновмісні органічні сполуки (біополімери), побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками.

Слайд 4

У живих організмах амінокислотний склад білків визначається генетичним кодом, у синтезі в більшості випадків використовуються двадцять стандартних амінокислот. Безліч їхніх комбінацій дають велику розмаїтість властивостей молекул білків.

Слайд 5

Фізичні властивості білків Білки відрізняються за ступенем розчинності у воді, але більшість із них у ній розчиняються. До нерозчинних належать, наприклад, кератин і фіброїн, який входить до складу шовку й павутиння. Білки також поділяються на гідрофільні й гідрофобні.

Слайд 6

Синтез білків Формальне утворення білкової макромолекули можна представити як реакцію поліконденсації α-амінокислот:

Слайд 7

Виділяють чотири рівні структурної організації білків. Первинна структура — певна послідовність α-амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі. Вторинна структура (α-спіраль) — це конформація поліпептидного ланцюга, закріплена безліччю водневих зв’язків між групами N−H і C = O. Одна з моделей вторинної структури — α-спіраль.

Слайд 8

Третинна структура — форма закрученої в просторі спіралі, утворена головним чином за рахунок дисульфідних містків −S − S−, водневих зв’язків, гідрофобних та йонних узаємодій. Четвертинна структура — агрегати кількох білкових макромолекул (білкові комплекси), утворені за рахунок узаємодії різних поліпептидних ланцюгів.

Слайд 9

Хімічні властивості білків 1) Гідроліз білків є гідролізом поліпептидного ланцюга з утворенням набору амінокислот, що утворили цей поліпептидний ланцюг. 2) Денатурація — руйнування третинної та вторинної структур білкової молекули під дією нагрівання, сильних кислот, лугів, солей важких металів, спиртів, радіації.

Слайд 10

Застосування одержаних знань 1) Яєчний білок поміщаємо в хімічну склянку, додаємо води (1:1), розмішуємо. Що спостерігаємо? Зробіть висновок про розчинність білка. 2) Наливаємо 1–2 мл одержаного розчину в пробірку. Дотримуючись правил техніки безпеки, нагріваємо до згортання білка. 3) Наливаємо 1–2 мл розчину білка в пробірку, доливаємо 1–2 мл спирту (98 %). Що спостерігаємо?

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Хімія