X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Моніторинг р. Ірпінь та р. Буча

Завантажити презентацію

Моніторинг р. Ірпінь та р. Буча

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Дослідницький проект «Моніторинг р.Ірпінь та р.Буча (гідрохімічні дослідження)» Ярослава Ковальчук, Ховріна Маргарита, Шульженко Ірина Ірпінська ЗШ І-ІІІст№5

Слайд 2

Вступ На межі XX і XXI століття людство усвідомило, що природні ресурси нашої планети обмежені і що забруднення навколишнього середовища посилююється і це завдає непоправної шкоди здоров'ю нинішнього покоління і може завдати шкоди наступним поколінням. Важливу роль в усіх природніх процесах на Землі відіграє вода, яка по образному виразу Леонардо да Вінчі , являється "кров'ю Землі". Вона являється одним із важливих компонентів життєзабезпечення людини, обов'язковою умовою існування всього живого і найбільш чутливо реагує на зміни в природніх процесах під впливом природньої циклічності і антропогенної діяльності. Вода використовується на задоволення питних та господарчо-побутових потреб, на потреби суспільних, лікувально-профілактичних та інших закладів, на задоволення потреб промисловості. Велику кількість води споживає сільське господарство й енергетика. Кількість води, яка йде на задоволення господарчо-питних нужд людей, визначається в залежності від чисельності населення, а на потреби промисловості - залежно від виду й об'ємів виробництва.

Слайд 3

Температура у поверхні водойми і густина Досліджували зміну температури водиі порівнювали з температурою повітря. Вода нагрівається повільніше,ніж повітря. Густину води вимірювали ареометром. В циліндр об'ємом 100 см3 опускали ареометр і проводили вимірювання Дата измерения р.Ірпінь р.Буча t° води t°повітря ρ г/см3 t° води t°повітря ρ г/см3 01.04.13 6,5 10 - 6,5 10 - 04.04.13 - - - 10,5 - - 05.04.13 - - - 12 - - 08.04.13 12 - - 14 - - 09.04.13 13,5 - - - - - 10.04.13 13 22 0,992 15,5 22 0,99

Слайд 4

Вимірювання температури води

Слайд 5

Прозорість Прозорість визначалася за допомогою шрифта у лабораторних умовах. Шрифт,висота букв якого 3,5 мм, підкладували під дно циліндру. В циліндр поступово наливали воду до тих пір, поки букви ,на які дивилися через стовп води, не стали погано видні. Для питної води прозорість має бути не менше 30 см. Прозорість води з р.Ірпінь зменшується з підвищенням температури,а в р.Буча-збільшується. Дата Прозорість(висота водного стовпа) р.Ірпінь р.Буча 08.04.13 15 - 09.04.13 - 32 10.04.13 3 35

Слайд 6

Колір Колір води визначали у колбі,порівнюючи з таким самим об‘ємом дистильованої води. Визначення кольору води Дата Колір збоку Колір зверху Градуси кольру Р.Ірпінь 09.04.13 прозорий прозорий 0 10.04.13 прозорий прозорий 0 Р.Буча 09.04.13 жовтуватий жовтуватий 10 10.04.13 жовтуватий жовтуватий 20

Слайд 7

Запах Запах води формується пахучими речовинами, які потрапляють в неї природним шляхом або зджерелом забруднення. Для питної води допускається слабкий і дуже слабкий запах, не більше 2° - 3°. Визначення кольору води Дата Запах Градуси запаху Р.Ірпінь 09.04.13 Запах майже не відчувається 1 10.04.13 Слабкий 2 Р.Буча 09.04.13 Не відчувається 0 10.04.13 Не відчувається 0

Слайд 8

Вимірювання величини рН Дата Р.Буча Р.Ірпінь pН pН 01.04.13 6 5 04.04.13 - 5 05.04.13 - 5 08.04.13 6 5 09.04.13 5 - 10.04.13 5 7

Слайд 9

Порівняння якості води р.Ірпінь і р.Буча Параметри для порівняння Норма Результати аналізу води Р.Буча Р.Ірпінь 1. Прозорість 30см 32 -35 см 3-15 см 2. Колір 40° 0° 10°-40° 3.Запах 2°-3° 0° Г-2° 4. рН 6,5-8,5 5-6 5-7 5. Біотестування Активність уреази зберігається а) активність уреази Збереження рожевого забарвлення Зберігається Зберігається б) пророщення зерен Кавун до 15 зерен Ячмінь 30 зерен Диня 20 зерен Кавун 0 зерен Ячмінь 14 семян Диня 12 семян Кавун 0 зерен Ячмінь 30 зерен Диня 12 зерен

Слайд 10

Висновки На основі аналізу вищеприведених даних ми робимо висновок про те, що показники якості води р. Буча і р. Ірпінь, в основному, в межах норми, хоча в першому випадку спостерігається дещо підвищений вміст гумінових кислот, що напевно, пояснюється змивом грунтів під час сильних дощів. В ході роботи над проектом ми дізналися багато нових фактів із області гідрології рідного краю, але на жаль, із-за слабкої матеріально-технічного оснащення шкільної лабораторії ми не змогли зробити деякі важливі аналізи проб води, без яких неможлива достатньо об'єктивна оцінка її якості. Отримані лиш деякі дані, які дозволяють робити приблизні висновки, але тим не менш, вони цікаві й повчальні. Одним із подальших напрямків даної роботи можна вважати продовження моніторингу протягом року або й декілька років.

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Географія