X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Презентація на урок

Завантажити презентацію

Презентація на урок

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

«Найкраща витрата часу – це праця. Розуміння плідності праці є одним із найкращих задоволень» Л.Вовенарг

Слайд 2

Інтерактивні завдання: Завдання 1. Заповніть пропущені слова: Функцію міри  вартості гроші виконують тоді, коли їх використовують для купівлі та продажу цінностей різних товарів та послуг. Функцію засобу нагромадження гроші виконують як особливий  засіб, спосіб утворення та примноження (зберігання) багатства.

Слайд 3

Завдання 2. «Дерево асоціацій» Гроші Паперові гроші Монети Вексель Банкнота Кредитна картка Банківський рахунок Міжнародні гроші Електронні гроші Це гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими зі спеціального паперу, і заміщують в обігу певну кількість повноцінних грошей. Письмове грошове зобов'язання боржника щодо сплати зазначеної суми грошей власникові векселя у зазначений час Іменний платіжний розрахунковий засіб, який видає банк своїм клієнтам з можливістю одержання кредиту Обслуговування міжнародного товарообігу шляхом безготівкових платежів, взаємних заліків та інші форми платежів Чек Письмове розпорядження власника банківського рахунку перерахувати зазначену суму грошей на користь пред'явника чека Певна кількість металу визначеної форми, маси та проби з відповідним державним клеймом Гроші, що випускаються державою від свого імені й забезпечуються державною власністю Внесок, що переданий власником грошей банку і використовується останнім для кредитування інших суб'єктів економіки Гроші на банківських рахунках, використання яких є можливим із допомогою елекроної техніки

Слайд 4

«Коли праця – задоволення, життя – хороше! Коли праця – обов’язок, життя – рабство!» М.Горький

Слайд 5

План Історичний нарис розвитку грошової системи в Україні. Розвиток грошової системи в Україні на сучасному етапі.

Слайд 6

1. Історичний нарис розвитку грошової системи в Україні. 1.    Що таке бартер? 2.    Які товари виконували роль грошей? 3.    Худоба – найпоширеніша форма перших грошей. 4.    Шкури правлять за гроші. 5.    Які якості повинен мати товар, щоб його обирали за гроші? 6.    Де з’явились перші металеві гроші?

Слайд 7

1. Гомер „Ілліада” : „Решту п’яного вина пишно прибрані діти Ахейців Все купували; Платив хто залізом, Хто сяйною міддю, Хто ж і бичачими шкурами, Хто і самими биками Або рабами людьми...”

Слайд 8

2. Історик Г.А. Федоров-Давидов: „Що тільки не слугувало людині грошима! Діапазон таких речей воістину безмежний: від коров’ячих черепків на острові Борнео до брусків солі в Африці, від металевих списів у Конго до людських черепів на Соломонових островах.”

Слайд 9

3. Найпоширенішою формою перших грошей була худоба. Багатьма мовами світу худоба і гроші мають однакову назву, або назву із спільним коренем. Наприклад, у стародавніх римлян це слово „пекуніа”, у греків – „котема”. Навіть слово „капітал” походить від латинського „caputa” – головна худоба. Сучасне англійське слово „imprecunious” означає „людина, що не має грошей”, а в буквальному перекладі – „людина, яка не має худоби”.

Слайд 10

4. У багатьох народів як гроші використовувались шкури. Естонською мовою слово „раха”, що означає „гроші”, а споріднене лампадське слово відповідає поняттю, що означає „шкура”. У Київській Русі в ХІ ст. гроші почали позначати словом „нупи”, а грошові одиниці – словами „біла, „лобни”, ”мортки”,  „вушка”, „спора”, „зуби”...  Усі ці найменування траплялися у стародавніх писемних пам’ятках. Слова „купа” означало „куниці”, а слово „спора” – шкура, „біла” – білка, „лобки” – лобова частина шкури тощо.

Слайд 11

5. Товар, що його обирали як гроші, повинен був мати певні переваги: 1.    високу вартість, тоді гроші необтяжливо носити при собі, вони завжди напоготові; 2.    ділитися на однорідні частини, не змінюючи якості, що особливо зручно під час здійснення дрібних торгових операцій; 3.    вартість товару не повинна змінюватись, тоді його можна довго зберігати, нагромаджувати. Завдяки такому товару час від продажу до купівлі може бути необмежений.

Слайд 12

6. Довго тривали пошуки такого товару. Врешті люди зупинились на металі. У третьому тисячолітті до нашої ери в Шумері з’явились перші срібні гроші у вигляді злитків. Через тисячу років вони поширились по всій Азії від Ірану до Китаю.

Слайд 13

2. Розвиток грошової системи в Україні на сучасному етапі 1.    Що таке нумізматика? 2.    Перші монети - монети Київської Русі. 3.  Походження слів „гривня”, „копійка”. 4. Походження слів „карбованець”, „гроші”. 5.    Справжні символічні монети.

Слайд 14

1. Нумізматика – наука, що вивчає монети. Монетами називаються металеві гроші, виготовлені методом карбування або лиття.

Слайд 15

2. Київські князі почали карбувати монети ще в до монгольський період, у ХІ ст. Відомі монети князів Володимира І, Святополка та Ярослава. Монети Руських князів виготовляли зі золота й срібла. На них карбували імена князів та родовий знак Рюриковичів (тризуб). На злотниках та срібняках Володимира на зворотному боці були його ім’я та зображення Ісусу Христа, на лицьовому – портрет князя і родовий знак. Злотник важив 4г. Цю вагу пізніше за назвою „злотник” було взято за одиницю руської ваги. Згодом на срібних монетах з одного боку почали зображати князя, що сидить на престолі, а з другого родовий знак. На монеті робили напис: „Володимир на столі а се його срібло”.

Слайд 16

3. Ціновим є походження деяких слів в українській мові. Гривня – злиток срібла вагою в півфунта (один руський фунт =409). Копійка називається так через те, що на ній зображували вершника зі списом (копьем).

Слайд 17

4. У XIV ст.. в Україні ходили литовські срібні гроші. Щоб визначити якість монети за твердістю та кольором металу, надкушували її край. Врешті на грошах з’явились зарубки, або литовською „карб”. Відтоді українці називали їх карбованцями. Українське слово гроші запозичене з чеської мови, а чеську воно потрапило з італійської як слово „гроеса” – великий. У 1192р. Венеціанський дон Анрі Дондоло замінив назву „сольдо” на „великий денарій” – denarius grosus. Минуло століття і „ера динарія” відійшла в минуле. Прикметник „велике” дав назву основній монеті пізнього середньовіччя – грошену. Гроші – найдрібніші монети, запозичення слова „великий” мало, мабуть, жартівливий відтінок.

Слайд 18

5. Справжні символічні монети.

Слайд 19

1.    Де карбуються українські монети? 2.    Скільки видів монет перебуває сьогодні в обігу? 3.    Пам’ятні та ювілейні монети. 4. Захист від фальшування.

Слайд 20

1. З 1995р. всі українські монети карбуються тільки в банкнотно -монетному  дворі НБУ.

Слайд 21

2. Сьогодні в українському обігу перебувають понад 120 видів монет: звичайні (розмінні) – 7 номіналів та інші – ювілейні та пам’ятні. Монети номінальною вартістю 10 коп., 25коп., 50 коп., і 1 грн. виготовлено з латуні.

Слайд 22

3. Найбільшою в Україні є монета ювілейна 20років незалежності України, що перебуває в обігу з 20.08.2001р. Номінальна вартість – 20грн., виготовлена із срібла 925-ї проби, діаметр – 48,4 мм, маса – 652,2 г, банківська ціна 200грн. Таких монет було випущено тільки 1000. Аверс (лицьовий бік монети): малий державний герб України підтримують лев та козак з мушкетом. Реверс: на тлі карти України зображено будівлю Верховної Ради України. Композиція втілює ідею соборності України.

Слайд 23

Історія українських паперових грошей Проголосивши 18 липня 1917р. утворення УНР, Центральна Рада запровадила в Україні нову національну валюту – український карбованець. Центральна Рада 1 березня 1918р. прийняла закон про запровадження нової грошової одиниці – гривні, яка дорівнювала 100 шагам ½ карбованця. Протягом 1918р. у Берліні було видруковано грошові знаки номіналом 2, 10, 100 ,500, 1000 та 2000 грн. Наприкінці квітня 1918р гетьман Павло Скоропадський відновив як основну грошову одиницю карбованець, що дорівнював 200 шагам. Після переходу влади у грудні 1918р до рук Директорії на чолі з Володимиром Винниченком та Симоном Петлюрою основною грошовою одиницею відновленої УНР знову було проголошено гривню.

Слайд 24

Зі здобуттям незалежності в 1991р перед Україною знову гостро постало питання творення власної повноцінної національної валюти. Такою валютою мала стати гривня. В обіг в Україні з 1992р було введено тимчасову валюту, – український карбованець. 25 серпня 1996р президент України видав Указ „Про грошову реформу в Україні”. Карбованці обмінювались на гривні за курсом 100000 крб за 1грн. Після 16 вересня 1996р єдиним законним платіжним засобом на території України стала гривня.

Слайд 25

4. Захист банкнот від фальшування. Водяний знак

Слайд 26

Захисна стрічка

Слайд 27

Оптично- змінна фарба

Слайд 28

Латентне (приховане) зображення

Слайд 29

Рельєфні елементи

Слайд 30

Наскрізний елемент (суміщене зображення)

Слайд 31

Орловський друк

Слайд 32

Афоризми про гроші Гроші набирають вагу тоді, коли зникають почуття.  Оноре де Бальзак  Гроші не пахнуть.  Імператор Веспасіан, який обклав податком громадські відхожі місця  Гроші не роблять при яскравому світлі.  Джордж Бернард Шоу  Гроші ні з кого не зробили дурня. Вони просто виставляють дурнів напоказ.  Кін Хаббард  Гроші повинні обертатися. Чим швидше витрачаєш, тим швидше отримуєш.  Петро Капіца 

Слайд 33

Гроші потрібні навіть для того, щоби без них обходитись.  Оноре де Бальзак  Не в грошах корінь зла - у засобах їх добування.  Юрій Рибников  Рахувати гроші в чужій кишені недобре, але цікаво.  Леонід Крайнов-Ритов  Там, де смітять грошима, дуже тяжко дотримуватись чистоти.  Плавт  Той, хто шукає мільйони, досить рідко їх знаходить, проте той, хто їх не шукає,- не знаходить ніколи!  Оноре де Бальзак 

Слайд 34

УКРАЇНСЬКІ ПРИСЛІВ'Я І ПРИКАЗКИ ПРО ГРОШІ • Біда з грошима – біда і без грошей. • Брат братом, сват сватом, а гроші – не рідня. • Велика справа – гроші, а ще більше – правда! • Гроші маленькі, та велику справу роблять. • Гроші хороші лічені, а діти виховані. • Держи копієчку про чорний день. • Де не доглядиш оком, заплатиш гаманцем. • Діла на копійку, а балачок на гривню. • Договір дорожче за гроші.

Слайд 35

”Гроші дуже малий пан, але вельми хороший слуга” Френсіс Бекон

Слайд 36

Тести

Слайд 37

«Коли праця – задоволення, життя – хороше! Коли праця – обов’язок, життя – рабство!» М.Горький Чи справдились ваші очікування від нашого уроку?

Слайд 38

Домашнє завдання Гроші Паперові гроші Монети Вексель Банкнота Кредитна картка Банківський рахунок Міжнародні гроші Електронні гроші Це гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими зі спеціального паперу, і заміщують в обігу певну кількість повноцінних грошей. Письмове грошове зобов'язання боржника щодо сплати зазначеної суми грошей власникові векселя у зазначений час Іменний платіжний розрахунковий засіб, який видає банк своїм клієнтам з можливістю одержання кредиту Обслуговування міжнародного товарообігу шляхом безготівкових платежів, взаємних заліків та інші форми платежів Чек Письмове розпорядження власника банківського рахунку перерахувати зазначену суму грошей на користь пред'явника чека Певна кількість металу визначеної форми, маси та проби з відповідним державним клеймом Гроші, що випускаються державою від свого імені й забезпечуються державною власністю Внесок, що переданий власником грошей банку і використовується останнім для кредитування інших суб'єктів економіки Гроші на банківських рахунках, використання яких є можливим із допомогою елекроної техніки

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка