X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Поняття про природний газ

Завантажити презентацію

Поняття про природний газ

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Лановенко Тетяна Володимирівна, учитель хімії Яблунівського навчально- виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І- ІІ ступенів» Канівської районної ради

Слайд 2

ЗАПАСИ ПРИРОДНОГО ГАЗУ Західний Сибір (Уренгой, Заполярне); Волго-Уральський басейн (Оренбург); Середня Азія; Україна (Шебелівське); Північний Кавказ.

Слайд 3

КОМПОНЕНТИ ПРИРОДНОГО ГАЗУ метан - СН4 етан - С2Н6 пропан - С3Н8 бутан – С4Н10

Слайд 4

Існує закономірність: чим більша відносна молекулярна маса вуглеводню, тим менше його міститься в природному газі, тому метан в значних кількостях (80-97%) міститься в природному газі і в попутних нафтових газах

Слайд 5

Метан СН4 – найпростіша органічна сполука, насичений вуглеводень або алкан (парафін)

Слайд 6

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МЕТАНУ газ, без кольору та запаху майже в 2 рази легший за повітря малорозчинний у воді. Утворюється в природі в результаті розкладу без доступу повітря залишків рослинних і тваринних організмів: на болотах з′являється у вигляді бульбашків газу (болотний газ) накопичується у шахтах (рудниковий газ).

Слайд 7

Застосування природного газу При згорянні природного газу виділяється багато теплоти, тому він застосовується як енергетично ефективне і дешеве паливо в котельних установках, доменних і мартенівських печах

Слайд 8

Переваги використання природного газу в доменному виробництві значна економія коксу (1 м3 природного газу замінює 0,9-1,3 кг дефіцитного коксу); зменшується вміст сірки в чавуні; підвищується продуктивність доменної печі; покращується якість чавуна; зменшується собівартість виробництва чавуна.

Слайд 9

Природний газ як сировина для хімічної промисловості

Слайд 10

Переваги природного газу легше і дешевше транспортувати з районів видобування до споживача по трубопроводах на великі відстані; легко і повністю змішується з повітрям, спалюється при відносно невеликому надлишку кисню, на нагрівання повітря витрачається мало теплоти; зменшує витрати на викиди теплоти в атмосферу.

Слайд 11

Переваги природного газу легше регулювати згорання газу; теплота згорання значно вища, ніж в інших видів палива; просте згорання в топках, тому що не утворюється попіл та шлак (менше, ніж інші види палива, забруднює довкілля). Продукти згорання метану не дають кіптяви та диму, не залишають попіл, не є небезпечними для рослинного та тваринного світу.

Слайд 12

Слайд 13

Список літератури Білявський Г.О., Фурдуй Р.С. Основи екологічних знань. К.: «Либідь», 1997. - 286 с. Глинка Н.П. Общая химия. М.: Издательство «Химия», 1965. Голованов М.Г. Хімія горючих копалин. К.: Знання, 1984. Джигерей В.С. Екологія та охорона навколишнього природного середовища. / навчальний посібник. К.: Знання. 2002. - 203 с.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка