X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Облiк реалiзацiї та вибуття товарiв. Товарообiг i його види

Завантажити презентацію

Облiк реалiзацiї та вибуття товарiв. Товарообiг i його види

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Облiк реалiзацiї та вибуття товарiв. Товарообiг i його види.

Слайд 2

Облік реалізації. Основними напрямками вибуття товарів в аптеках є реалізація лікарських засобів та виробів медичного призначення. Під торгівельною діяльністю розуміють самостійну діяльність юридичних осіб щодо здійснення купівлі й продажу товарів з метою отримання прибутку. Одним із економічних показників господарської діяльності аптек є товарообіг – процес обміну товару на гроші. Власник товару – аптека – за гроші передає товар у власність іншій юридичній або фізичній особі.

Слайд 3

До показників, що характеризують товарообіг підприємства, належать: Обсяг товарообігу у вартісному виразі; Обсяг товарообігу у вартісному виразі за порівняльними цінами; Асортиментна структура товарообігу за окремими групами товарів (грн. %).

Слайд 4

Одноденний обсяг товарообігу (грн.). Обсяг товарообігу в розрахунку на одного працівника. Обсяг товарообігу на м.кв. площі. Оборотність товарів (дні обороту). Швидкість товарообігу.

Слайд 5

Роздрібний товарообіг (роздрібна реалізація) – це діяльність аптек з продажу ЛЗ і ВМП безпосередньо населенню (амбулаторним хворим) та громадянам і іншим кінцевим споживачам (ЛПУ, стаціонарним хворим) для їх особистого некомерційного використання за готівку або за безготівковим розрахунком незалежно від обсягів товарної партії.

Слайд 6

Оптовий товарообіг (оптова реалізація) – це діяльність посередників фармацевтичних фірм, аптечних складів і баз з продажу ЛЗ і ВМП для їх подальшого комерційного використання.

Слайд 7

Структура реалізації товару в аптеках. Основний розхід товару в аптеках – реалізація, в структурі якої окремо обліковується реалізація кінцевому споживачу за готівку і за безготівковим розрахунком. За готівку – безрецептурний відпуск, аптечними пунктами; за рецептами – ГЛФ, екстемпоральні, такса-ляборум, вода очищена. За безготівковими рахунками – за рецептами, вимогами ЛПУ та інші організації.

Слайд 8

ВИДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРУ В АПТЕКАХ ЗА ФОРМОЮ ОПЛАТИ За готівку За безготівковим розрахунком За рецептами Безрецептур- ний відпуск Аптечними пунктами За рецептами-вимогами ЛПУ та іншими організаціями ЛЗ індивідуального виготовлення ГЛЗ ЛЗ Індивідуального виготовлення ГЛЗ Інший відпуск Taxa laborum Вода очищена In balk. (Ангро) Taxa laborum Лікарські засоби (субстанції) Лікарські засоби (субстанції) Taxa laborum Вода очищена

Слайд 9

Вартість лікарських засобів індивідуального виготовлення, готових ЛЗ Рецептурний журнал або квитанційна книга КОРО Касова книга Місячний звіт Реєстр роздрібних оборотів (VIII розділ) Видаткова частина товарного звіту (II розділ, за готівку) Прибуткова частина реєстру руху грошей (I розділ) Прибуткова частина товарного звіту, тільки для ЛЗ індивід. вигод. (t.I. H2O) Відображення вартості амбулаторних рецептів в облікових документах

Слайд 10

Вартість лікарських засобів, відпущених без рецептів. Виторг структурного підрозділу. КОРО Місячний звіт Реєстр роздрібних оборотів (VIII розділ) Видаткова частина товарного звіту (II розділ, за готівку) Прибуткова частина реєстру руху грошей (I розділ) Відображення вартості безрецептурного відпуску та виторгу структурного підрозділу в облікових документах Касова книга

Слайд 11

Вартість лікарських засобів, відпушених ЛПЗ Рахунок для оплати Місячний звіт Оборотна відомість з особових рахунків (VI розділ) Реєстр виписаних рахунків (VII розділ) Видаткова частина товарного звіту ( II розділ, безгот.) Прибуткова частина товарного звіту, тільки для ЛЗ індивід. вигод. (t.I. H2O) Відображення вартості безготівкового відпуску ЛЗ в облікових документах

Слайд 12

Облік внутрішньоаптечних операцій, які зменшують товарний запас. Крім реалізації товару в аптеках окремо обліковують документальний випадок, не зв”язаний з реалізацією, тобто документальне списання його: На господарські потреби. При наданні першої медичної допомоги. При знятті ліків Держінспекцією для аналізу. При недостачі за рахунок природньої втрати. При закінченні терміну придатності.

Слайд 13

Списання товарів на різні потреби аптеки та інші витрати та уцінки оформляються відповідними документами. Господарські потреби включають прання санітарного одягу, знежирення посуду, миття підлоги і вікон та інше (Наказ № 275). Для цієї мети дозволяється використовувати мило, соду, пральний порошок, хлорка, розчин аміаку, та деякі інші товари. Загальні норми витрат на господарські потреби відсутні. Для кожної аптеки індивідуально, вони відносяться до витрат аптеки.

Слайд 14

Товари, які видаються на господарські потреби, реєструються в журналі (АП-13). Записи проводить матеріально-відповідальна особа в момент видачі відповідного товару. В кінці місяця підсумкові дані з журналу переносять в довідку про використання товару на господарські потреби. Довідка складається в двох екземплярах, перший передається в бухгалтерію, другий в правах аптеки (матеріально-відповідальної особи).

Слайд 15

Надання першої медичної допомоги здійснюється з використанням набору ЛЗ, які зберігаються в спеціальній шафі (кордіамін, атропін-сульфат, спирт етиловий, серцеві препарати, дезинфікуючі засоби, перев'язувальні матеріали, кровоспинні засоби). Допомога надається безкоштовно, а вартість використаних медикаментів відноситься на витрати аптеки.

Слайд 16

Факт зняття ліків на аналіз в КАЛ Держ.інспекції оформляється актом в двох екземплярах. Перший екземпляр разом з вилученими ліками відправляється в КАЛ, другий в кінці місяця додається до місячного звіту аптеки. Вартість вилучених за актом ЛЗ списуються в товарному звіті в розхід а також відображається і в витратах аптеки.

Слайд 17

Природна втрата товарів виникає в процесі їх зберігання, виготовлення внутрішньо аптечних заготовок і фасовок. В цьому випадку списання проводять за результатами інвентаризації на підставі норм. використовуються вказані норми тільки в тих випадках, коли при інвентаризації виявляється недостача товарів. Детальніше при інвентаризації.

Слайд 18

Товари, які прийшли в непридатність в результаті бою, псування, браку списуються в розхід за рахунок аптеки тільки в тому випадку, якщо псування пройшло не з вини працівників аптеки. На товари, які прийшли в непридатність, у момент встановлення факту псування складається акт про псування товарно-матеріальних цінностей. До акту додають пояснення матеріально-відповідальних осіб. Акт складається в трьох екземплярах. Тільки після затвердження акту, товари які, зіпсувалися, списуються в товарному звіті.

Слайд 19

В тих випадках, коли псування або брак товару пройшли з вини працівника аптеки, внаслідок необережності або халатності, вартість зіпсованих товарів стягується з винних осіб у встановленому порядку.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка