X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Надмірна експлуатація природніх ресурсів"

Завантажити презентацію

"Надмірна експлуатація природніх ресурсів"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Презентація проекту «Надмірна експлуатація природніх ресурсів» Виконав: Учень 11-Б класу Путьо Михайло

Слайд 2

Природні ресурси — це природні компоненти та сили природи, що використовуються або можуть бути використані як засоби виробництва та предмети споживання для задоволення матеріальних і духовних потреб суспільства, підвищення якості життя людей.

Слайд 3

За своєю економічною сутністю природні ресурси мають споживну вартість. Їх придатність і корисність, техніко-економічні властивості, масштаби та способи використання визначаються суспільними потребами.

Слайд 4

Категорія «природні ресурси» вказує на безпосередній зв’язок природи з господарською діяльністю людини, що нерідко призводить до негативних суспільних явищ, завдаючи природі великої шкоди. А відтак процес взаємодії людини з довкіллям по суті своїй двоєдиний. З одного боку, це — використання природних ресурсів, а з другого, — вплив на довкілля і необхідність рахуватися з природоохоронними процесами.

Слайд 5

Надмірне використання природних ресурсів у деяких випадках веде до їх виснаження, особливо в сфері відновлюваних ресурсів: ліси, риби та мисливських тварин. Таке використання частково можна пояснити занадто високою щільністю населення в деяких районах Землі, а також все зростаючою потребою людства в біологічних ресурсах і розвитком міжнародної торгівлі.

Слайд 6

Промислові лісозаготівлі для потреб деревообробної та целюлозно-паперової промисловості та для отримання пиломатеріалів щорічно знищують мільйони гектарів лісів разом з унікальними видами.

Слайд 7

Надмірний вилов риби поставив деякі промислові види на грань повного зникнення і знизив загальну різноманітність життя в морі.

Слайд 8

Незаконне полювання і торгівля зникаючими видами тварин є прямою загрозою їх існуванню.

Слайд 9

За цільовим призначенням природні ресурси поділяються на матеріальні, пізнавальні, естетичні, рекреаційні тощо. За рівнем необхідності для життя людини природні ресурси поділяються на вкрай необхідні (повітря, вода, їжа) і відносно байдужі.

Слайд 10

Що таке "сланцевий газ" Сланцевий газ - це той же самий природний газ, що тільки перебуває на більших, більше двох кілометрів, глибинах у слабко проникні для газу кристалічних сланцевих породах. Крім високих витрат на буравлення глибокої шпари низька проникність газоносної породи приводить до швидкого припинення припливу газу до шпари, і дуже незабаром із працею пробурена шпара перестає давати газ. 

Слайд 11

Поклади сланцевого газу в Україні.

Слайд 12

«Я думаю, що про значення сланцевого газу ще рано говорити. Знадобиться певна кількість років, щонайменше три-п’ять, коли з’явиться достатньо інформації про можливості для його виробництва та, що найважливіше, – про витрати на таке виробництво. Потрібне вільне ціноутворення, доступ на ринок, доступ до трубопроводів, кращі гарантії прав інвесторів. Якщо ці зміни охоплять індустрію в цілому, а не лише різні проекти Shell, Chevron чи ExxonMobil, це вплине на ситуацію конкретно й швидко, а розвиток виробництва сланцевого газу – це довготермінові перспективи», – вважає Едвард Чоу.

Слайд 13

Зробимо короткі висновки. По-перше, Україна — не Америка. У нас немає рівних, як стіл, сланцевих пластів, насичених газом, площею у десятки тисяч квадратних кілометрів на глибині від однієї до двох тисяч метрів. Просто немає нічого подібного.

Слайд 14

По-друге, реалізація проекту з видобування сланцевого газу потребує величезних інвестицій, пов'язаних з будівництвом великої кількості горизонтальних і достатньо глибоких свердловин, а також з проведенням багаторазових гідророзривів. Ефективність технології низька.

Слайд 15

По-третє, реалізація проекту з видобування сланцевого газу в Україні загрожує екологічною катастрофою.

Слайд 16

Чи варто його реалізовувати?

Слайд 17

У зв’язку з інтенсивним використанням природних ресурсів, їх виснаженням і деградацією вони стають предметом все більшого вивчення багатьох галузей науки: економіки, екології, географії, геології тощо. Комплексність використання природних ресурсів визначає можливість і необхідність варіантного підходу до їх використання. Вибір варіанта, хоч і заснований на всебічному врахуванні природних властивостей ресурсів, але визначається також соціально-економічними і технічними факторами — загальними і локальними.

Слайд 18

Дякую за увагу

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка