X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Моделі ринкової, планової та змішаної економіки

Завантажити презентацію

Моделі ринкової, планової та змішаної економіки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Моделі ринкової, планової та змішаної економіки.

Слайд 2

Ринкова економіка

Слайд 3

Ри нкова еконо міка — форма організації економіки, за якої продукт, що виробляється, стає товаром, тобто виробляється з метою продажу на ринку

Слайд 4

Слайд 5

Ринкова система є однією з найдавніших форм суспільного устрою та протягом століть зазнала еволюційних змін від простого товарного виробництва (ґрунтується на одноосібній приватній власності й особистій праці виробника(капіталістичного виробництва), яке базується на різних формах приватної власності та найманій праці.

Слайд 6

Характерними рисами ринкової економіки є приватна власність та ціновий механізм розв'язання базових проблем економічної організації суспільства. Сучасна ринкова економіка передбачає також свободу підприємництва, особисту зацікавленість, конкуренцію, суверенітет споживача, обмеження державного втручання в економіку.

Слайд 7

У межах економіки розглядають такі моделі господарювання: 1 Модель вільного підприємництва(ліберальна ринкова економіка),(є типовою для США)Основними ознаками є приватна власність ,вільний ринок, обмежена роль уряду в господарському житті. Головна мета-ефективність виробництва. Є дієвою за умови незначних темпів зростання населення, що дає змогу нагромаджувати капітал, нарощувати промислове виробництво, підвищувати продуктивність праці в економіці тощо, та орієнтації економіки на задоволення індивідуальних потреб споживача, зокрема в товарах тривалого користування, предметах розкоші тощо.

Слайд 8

2 Система узгодженого вільного підприємництва. Основою цієї системи є готовність до співробітництва між урядом , підприємцями та профспілками заради досягнення більш справедливого розподілу доходів. Інші ж характеристики цієї системи, зокрема, приватна власність, вільний ринок тощо є подібними до моделі вільного підприємництва. Розрізняють три варіанти моделі узгодженого вільного підприємництва французьку, німецьку та японську.

Слайд 9

3 Демократичний соціалізм ринкового типу. Швеція, Норвегія . Ця економічна система є своєрідним поєднанням ринкової економіки та соціалістичних ідей, зокрема рівності всіх суспільних груп. Спирається в основному на приватну власність. Передбачає, шляхом прогресивного оподаткування, здійснення перерозподілу доходів від осіб, що мають відносно високий рівень заробітку, до тих, хто заробляє порівняно менше. Держава також підтримує добробут громадян через значні компенсації в разі втрати роботи та солідні пенсійні витрати.

Слайд 10

4 Модель поєднання ринкового та урядового механізмів макроекономічного регулювання, або модель ” по один бік плану і ринку “. Відрізняється тим,що передбачає поширення загальнонаціонального індикативного (рекомендального) планування поряд з приватною власністю на виробничі ресурси. Основною метою тут стає не стільки максимізація прибутку , скільки контроль якомога більшої частини не лише національного, а й світового ринку. В основу економічних відносин покладено принцип так званого патерналізму – повної підпорядкованості молодших старшим за віком та посадою, відданості своїй фірмі, гарантованої захищеності від безробіття. Приклад такої економіки є Японія. 5 Ринкова економіка мусульманського типу стосовно країн, у яких іслам справляє суттєвий вплив не лише на особисте життя громадян, а й на характер державного регулювання економіки.

Слайд 11

Слайд 12

Ринкова економіка Переваги: Дає можливість людям купувати те, чого вони хочуть, а також реалізувати виготовлені ними товари; Ціни визначаються рівнем попиту на товари та їхньою кількістю; Дозволяє без примусу спрямовувати ресурси туди, де вони необхідні, і перерозподіляти їх у разі зміни попиту ; У ринковій економіці відносини складаються окремо від держави , на приватному рівні, через ринки ресурсів та продуктів; Економічна свобода, вона заснована на приватній власності і вільній підприємницькій діяльності. Недоліки: Економічна відповідальність і ризик; Кожен, хто користується економічною свободою, розплачується за негативні наслідки невірно прийнятих рішень і дій своїм майном, коштами , втраченими можливостями отримати прибуток і збагатитися; Держава не відповідає за підприємництво особи, тому у самостійній діяльності треба бути дуже обачним і прогнозуючи, щоб уникнути серйозних проблем; Другий вагомий аспект ринкової економіки – це конкуренція. Економічна свобода є передумовою конкуренції, змагань за можливість швидше і вигідніше реалізувати свій товар або послугу.

Слайд 13

Практична робота. Завдання 5.4

Слайд 14

Завдання 5.5 Ринок ресурсів Держава Ринок товарів і послуг Підприємства Домогосподарства

Слайд 15

Розв’яжіть задачу Для виробництва одного блага у казковій країні потрібно 20 одиниць умовних ресурсів. Домогосподарства представили на ринок 1.8 мільйонів одиниць таких ресурсів. З цих ресурсів підприємства країни виробили товари і продали їх за ціною 15 грошових одиниць. Визначте, які доходи одержано підприємствами за період одного ринкового кругообігу.

Слайд 16

Розв’язок 1 благо = 20 одиниць умовних ресурсів Х благ = 1.8 одиниць умовних ресурсів Х = 90 тисяч благ 90 тисяч х 15 грошових одиниць = = 1 мільйон 350 тисяч грошових одиниць

Слайд 17

Висновок. Розділіть номери завдань на тарілки терезів: 1 Підприємство, яке збанкрутувало 2 Заробітня платня всіх інженерів 120 грн. 3 Ціна за пляшку води у Миколаєві, Одесі, Києві – 1 гривня. 4 Відкриття приватної крамниці. 5 Черга за товарами широкого вжитку наприкінці місяця. 6 Купівля будь-якої квартири у будь-якому районі.

Слайд 18

Домашнє завдання. Повторити Тему 1.5. Завершити завдання 5.4. та 5.5. у робочому зошиті.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка