X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Кредитування аграріїв

Завантажити презентацію

Кредитування аграріїв

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Державно-приватне партнерство (ДПП) - можливі сфери застосування в аграрному секторі України Київ, 08 грудня 2010 р. Олег Климчук, адвокат МЮФ Noerr

Слайд 2

* Потреби у фінансуванні українського АПК Криза показала, що кредитування агросектору та зокрема агрохолдингів відноситься до групи найменш ризикованих галузей. В Україні близько 26 млн. га, з них 4 млн. під парами і 15 млн. - під зерновими. Під час посівної витрати на гектар складають 1,5 тисячі гривень. Відповідно 15 млн. га * 1,5 тис. грн. = 22,5 млрд. грн. (щорічні потреби в інвестуванні тільки в зернові!). На початку 2010 середня ставка орендної плати склала 260,2 грн. / 1 га За підрахунками, потреба в інвестиціях в АПК в найближчі 10 років складе $ 55-60 млрд. або $ 5-6 млрд. на рік. Інвестиції в АПК в 2010-2012 рр. складатимуть біля $2 млрд.

Слайд 3

* Коли необхідно “підключати” ДПП Неможливість передачі об'єктів державної / комунальної власності у приватну власність. Нестача бюджетних коштів. Готовність держави надати реальну державну підтримку (гарантії) в рамках ДПП. Укладення договору в рамках ДПП буде сприяти скороченню бюрократичних процедур та знижувати адміністративний тиск на інвестора.

Слайд 4

* Приватний партнер в АПК. Хто він? АГРОХОЛДИНГ (ФПГ). Працює ефект масштабу: холдингу легше залучати позики, впроваджувати сучасні технології, купувати техніку, добрива, засоби захисту, налагоджувати сівозміни. Спеціалізована компанія (по управлінню річковими, морськими портами, терміналами, стівідорні компанії). Спеціально створені компанії (SPV). Оптимальне поєднання іноземного та українського партнерів. Іноземний (ні) та український (і) приватні партнери в рамках ДПП.

Слайд 5

* Гарантії прав приватних партнерів в рамках ДПП Незмінність земельного законодавства протягом строку дії договору про ДПП. Чи завжди діє? Держані гарантії. Хто вони? Незмінність законодавства не стосується законодавства з питань охорони довкілля, стандартів якості (робіт, послуг). Чи завжди діє? Правовідносини, в яких не діють принципи рівності сторін (державного та приватного партнерів). Ознака ДПП: забезпечення вищих техніко-економічних показників ефективності діяльності, ніж у разі здійснення такої діяльності державним партнером без залучення приватного партнера.

Слайд 6

* Можливі сфери застосування ДПП в АПК Види ДПП передбачені Законом України “Про ДПП”: Будівництво та / або експлуатація морських і річкових портів та їх інфраструктури. Забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем. Машинобудування. Виробництво, розподілення та постачання електричної енергії. Перелік видів ДПП не вичерпний.

Слайд 7

* Стан портової галузі до ДПП Морський порт є державним транспортним підприємством (18 портів): Рішення щодо основних фондів, зміни тарифів, залучення інвестицій, здійснення закупок, оренди – необхідність довготривалого погодження (Укрморрічфлот, Мінтранзв’язку, ФДМ, КМУ). Стратегічні рішення для порту можуть не прийматися роками. Чим масштабніші роботи, тим процедурно складніше для порту отримати необхідні погодження. Наявність фінансового плану на поточний рік як передумова здійснення капітальних інвестицій (Розпорядження КМУ № 332-р від 02.04.2009). Перспективи впровадження ДПП в річкових портах.

Слайд 8

* Будівництво та / або експлуатація морських і річкових портів та їх інфраструктури: оренда Не можуть передаватись в оренду: акваторії портів, причали всіх категорій і призначень, причальні у портах і гідрографічні споруди, набережні причалів, захисні споруди та системи сигналізації, портові системи інженерної інфраструктури та споруди зв'язку, енерговодопостачання та водовідведення, автомобільні дороги та залізничні колії (до першого розгалуження за межами території порту), навчальний та гідрографічний флот, майнові комплекси судноплавних інспекцій; Передача в оренду цілісних майнових комплексів, а також нерухомого майна, яке є державною власністю – Фонд державного майна та його регіональні відділення. Необхідність погодження документів щодо оренди з Укррічфлот та Мінтрансзв’язку.

Слайд 9

* Будівництво та / або експлуатація морських і річкових портів та їх інфраструктури: спільна діяльність Розпорядженням КМУ від 07.05.2008 р. № 703-р і подальшим наказом Мінтрансу (який офіційно не було опубліковано) було передбачено масове розірвання договорів про СД, наслідком якої може бути «відчуження державного майна». Укладення договорів про СД можливе лише на підставі відповідного рішення КМУ (Розпорядженням КМУ від 07.05.2008 р. № 703-р). Починаючи з квітня 2009 року для залучення державними підприємствами інвестицій об’язковим є проведення аукціону (Постанова КМУ від 17.04.2009 № 530). Дія Постанови № 530 не поширюється на реалізацію визначених Кабміном інвестиційних проектів, які мають стратегічне значення для економічного розвитку держави!!!

Слайд 10

* КОНЦЕСІЇ У Стратегії розвитку морських портів України на період до 2015 року концесії згадуються як спосіб залучення інвестицій. Спеціальні положення договору концесії стосовно портів: Порядок взаємодії державного та приватного партнерів у разі обмеження експорту зернових, встановлення квот на експорт, інших торгових обмежень. Порядок встановлення, зміни тарифів на портові послуги, а також штрафні санкції (Постанова від 25.12.1996 № 1548). Визначення арбітражної умови щодо розгляду спорів.

Слайд 11

* Забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем: фактичний стан галузі Комплексна програма розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених угідь на період до 2010 р.: Площа зрошувальних земель в Україні – 2,45 млн. га. Понад 90 % загальної площі зрошувальних угідь перебуває в незадовільному технічному стані. Осушені землі – 3,3 млн. га. Понад 20 % заросли чагарниками та замулилися. Незадовільний технічний стан. Майже 1 млн. га використовується як луки і пасовища.

Слайд 12

* Забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем: Фактично на умовах ДПП може здійснюватися лише експлуатація меліоративної системи. Будівництво не охоплюється поняттям. Міжгосподарські меліоративні системи не підлягають приватизації (ЗУ “Про приватизації державного майна”). Водогосподарські канали комплексного призначення, міжгосподарські меліоративні системи, гідротехнічні захисні споруди не можуть передаватись в оренду (декрет КМУ № 26-92 від 31.12.1992). ХОЧА (!), будівництво водогосподарських споруд та меліоративних систем на основі оренди не заборонено. Можливість передачі в концесію (З 01.01.2010). Зрошувальна та поливна техніка для сільськогосподарського виробництва (включена до ЗУ “Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу”).

Слайд 13

* Забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем Необхідність здійснення заходів щодо попередження підтоплення, заболочення, засолення та забруднення сільськогосподарських земель (проект будівництва відповідної системи чи споруди; регламент експлуатації меліоративної системи (споруди). Якість води, що використовується для зрошення земель сільськогосподарського призначення, повинна відповідати встановленим нормативам. Спеціальних нормативів на сьогодні немає. Кількість забруднюючих речовин не повинна перевищувати нормативів ГДК у ґрунті (80-тих років).

Слайд 14

* Забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем: дозволи Для зрошення сільськогосподарських угідь необхідно отримати дозвіл на збір відповідних обсягів води із водного об’єкту (спеціальне водокористування). Не належить до спеціального водокористування подача (перекачування) води у маловодні регіони…; інші роботи, які виконуються без забору води та скидання зворотних вод (ст. 48 Водного кодексу). Будівництво меліоративних систем віднесено до видів діяльності, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Слайд 15

* Користування сільськогосподарськими землями в рамках ДПП Держава як найбільший землевласник. Перспективи отримання державних земель у користування в рамках ДПП: Оренда. Договори про розподіл продукції наразі неможливо використовувати в АПК. Пошук, розвідка та видобування корисних копалин у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони. Необхідні зміни до законодавства про угоди про розподіл продукції.

Слайд 16

* Одна з найкрупніших європейських компаній: більше ніж 450 спеціалістів в 13 офісах Варшава (1992) 15 професіоналів Москва (1994) 40 професіоналів Будапешт (1990) 18 професіоналів Бухарест (1998) 34 професіонали Берлін (1990) 65 професіоналів Дюссельдорф (1999) 40 професіоналів Франкфурт-на-Майні (1989) 50 професіоналів Мюнхен (1950) 136 професіоналів Київ (2007) 20 професіоналів Дрезден (1990) 20 професіоналів Прага (1990) 30 професіоналів Братислава (2004) 5 професіоналів

Слайд 17

* Україна: консультації за міжнародними стандартами Значний досвід Робота на території країн СНД з 1988 року Більш ніж 20 професіоналів юридичні та податкові консультанти Українські спеціалісти в Мюнхені та Берліні Бізнес-орієнтований підхід Консультування з урахуванням бізнес інтересів клієнта Поєднання світового досвіду Noerr та українського професіоналізму, знання місцевих культури та зв'язків для забезпечення практичної спрямованості консультацій Комплексний підхід Повний спектр юридичних, податкових та фінансових консультацій

Слайд 18

* Наші клієнти про нас: “Noerr поєднує в собі високу якість поєднує в собі високу якість юридичних послуг з орієнтованим для бізнесу практичним підходом. Ми дуже цінуємо послуги, що надаються в строк і постійна доступність 24/7/365 навіть партнерів фірми. Вони також приємні люди, з якими хочеться мати справу". Ульрих Біссингер, старший директор юридичного відділу, Західний округ, Макдональдс Дойтчланд ГМБХ “Noerr є цінним партнером нашого юридичного відділу впродовж багатьох років. Детальні знання адвокатів Noerr додають додаткову вартість, яку ми отримуємо від нашої надійної співпраці. Вони доступні практично цілодобово і допомагають нам зі своєю відмінною правовою компетенцією” Матіас Петцольд, директор юридичного відділу, Оракл Дойтчланд ГМБХ «Я ціную Noerr за швидку реакцію, творчі рішення і концентрацію на тому, що є комерційно важливим, з найвищою точністю виконуваної роботи Марк Семуер, Управління Європейського Засновницького Фонду ГМБХ “Хоча я бачив багато юридичних фірм, що задовільно виконують поставлені завдання, але Noerr виходить за рамки, передбачаючи проблеми, думаючи не лише про теперішній момент, але і наперед, і вносячи пропозиції для подальшого вдосконалення. [...] Noerr задовольняв і часто перевершував наші чекання. Я був би радий рекомендувати їх подальші послуги [...] Йоханнес Нагель, Формс Менеджмент АГ

Слайд 19

* Наші міжнародні та національні партнери Багатолітні дружні взаємини з консалтинговими фірмами в різних юрисдикціях, зокрема, Британські Віргінські острови, Кіпр, Китай, Франція, Голландія, Італія, Канада, Люксембург, Скандинавія, Іспанія, Швейцарія, Великобританія і США. Lex Mundi, світова провідна Асоціація Незалежних Юридичних Фірм 20,000 юристів 160 фірм 100 країн 550 офісів Асоціація Європейських Юристів Американська Торгівельна Палата в Україні Європейська Бізнес Асоціація

Слайд 20

* International Legal Alliance Summit & Awards 2009 (Інтернешинал Лігал Альянс Саміт і Евордз 2009) Золота Винагорода 2009 - кращій юридичній фірмі у сфері Злиття і Поглинань в Німеччині - за чудові результати року і тривалий успіх в управлінні і лідерстві. ACQ Global Awards 2009 (ACQ Глобал Евордз 2009) Фірма Року у сфері Господарського Права – Східна Європа Financial Times (Файненшиал Таймс) Найбільш інноваційна юридична фірма в Німеччині та одна з 3 провідних фірм в континентальній Європі (Винагорода Інноваційного Юриста) Chambers Europe 2008 – Top-ranked for CEE ((Європейські Палати 2008 – топ-фірма серед країн Східної Європи) Топ-фірма серед країн Східної Європи Топ-фірма International Financial Law Review (IFLR ) (Міжнародний Фінансовий Правовий Огляд) Реорганізація Року 2008 Client Choice Award 2007 International Law Office (ILO) (Вибір Клієнтів 2007 Міжнародний юридичний Офіс – МЮО) за уміння "додати реальну цінність для бізнесу своїх клієнтів краще за інших гравців на ринку". Нагороди

Слайд 21

* Англійський журнал ACQ Acquisition Finance вибрав Noerr як юридичну фірму яка "мала найбільший вплив в індустрії в 2008 році" в Центральній і Східній Європі на підставі опиту більше 2200 корпоративних юристів і незалежні юристи. “Фірма року в сфері господарського права – Східна Європа”* Досвідчена Першокласні юридичні і податкові консультації для крупних приватних і державних корпоративних організацій, фінансових установ, органів влади, організацій державного сектора і приватних клієнтів з 1950 року Спеціалізована Наші професіонали спеціалізуються в 32 областях правової, податкової і фінансової сфери і об'єднані в 28 практичних груп. Вони надають індивідуальне і орієнтоване на конкретні рішення обслуговування клієнтів - практичне і обґрунтоване. Багатопрофільна Більше 450 юристів, податкові консультанти і бухгалтери, що надають інтегроване юридичне, податкове і фінансове консультування Міжнародна Ми надаємо по всьому світу консультації в наших офісах в Німеччині, Центральній і Східній Європі, а також зберігаємо давні міжнародні відносини. Місцеві можливості Noerr доповнюються за допомогою „кращих друзів“, особливо в Лондоні і Нью-Йорку. Ми є німецьким ексклюзивними членом Lex Mundi, ведучою в світі асоціації незалежних юридичних фірм, обслуговуючих клієнтів в 160 юрисдикціях. * ACQ Global Awards 2009

Слайд 22

* Контактні особи в Києві Др. Мансур Поур Рафсенджани Управляючий партнер (Київ) Адвокат (Німеччина) вул. Хрещатик, 7/11, 01001, Київ Тел.: +380-44-495 30 80 mpr@noerr.com Александр Вайгельт Локальний партнер (Київ) Адвокат (Німеччина) вул. Хрещатик, 7/11, 01001, Київ Тел.: +380-44-495 30 80 alexander.weigelt@noerr.com Олег Климчук Адвокат (Україна) вул. Хрещатик, 7/11, 01001, Київ Тел.: +380-44-495 30 80 oleg.klymchuk@noerr.com

Слайд 23

* Офіси Берлін Noerr LLP Шарлоттенштрассе 57 10117 Берлін Німеччина T +49-(0)30-20 94-20 00 Братислава Noerr s.r.o. БЦ «Дипломат» Палісади 29/A 811 06 Братислава Республіка Словаччина T +421-(0)2-59 10 10 10 Будапешт Noerr & Partner Law Office Фьо утца 14-18 1011 Будапешт Угорська Республіка T +36-(06)1-224 09 00 Бухарест S.P.R.L. Menzer & Bachmann – Noerr Страда Дженераль Константін Будіштену нр. 28 Ч, Сектор 1 010775 Бухарест Румунія T +40-(0)21-312 58 88 Варшава Noerr Sp. z o.o. Spiering Sp. k. Алея Армії Людовей 26 00-609 Варшава Республіка Польща T +48-(0)22-579 30 60 Дрезден Noerr LLP Пауль-Шварце-Штрассе 2 01097 Дрезден Німеччина T +49-(0)351-816 60-0 Дюссельдорф Noerr LLP Викториаплац 2 40477 Дюссельдорф Німеччина T +49-(0)211-499 86-0 Киев Нoeрр ТОВ Вул. Хрещатик, 7/11 01001 Київ Україна T +380-44-495 30 80 Мюнхен Noerr LLP Бріеннер Штрассе 28 80333 Мюнхен Німеччина T +49-(0)89-286 28-0 Москва Нёрр OOO 1-а Брестська вул., 29 125047 Москва Російська Федерація T +7-495-799 56 96 Нью-Йорк Noerr LLP Представництво 885 3-я Авеню, офіс 2406 Нью-Йорк, NY 10022 США T +1-212-433-13 96 Прага Noerr v.o.s. На Порічі 1079/3a 110 00 Прага 1 Чеська Республіка T +420-233 11 21 11 Франкфурт-на-Майні Noerr LLP Бьорзенштрассе 1 60313 Франкфурт на Майні Німеччина T +49-(0)69-97 14 77-0 info@noerr.com www.noerr.com

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка