X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Географічна структура зовнішньої торгівлі України

Завантажити презентацію

Географічна структура зовнішньої торгівлі України

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Географічна структура зовнішньої торгівлі України

Слайд 2

2. Зовнішня торгівля України з країнами СНД та Російською Федерацією

Слайд 3

За підсумками 2010 р. в країни СНД з України експортовано товарів на суму 18 млрд. 744 млн. дол. США (36,4% від обсягів експорту), імпортовано – 26 млрд. 697 млн. дол. США (44% від обсягів імпорту). Частка Російської Федерації в експорті України становить 26,1% (71,6% від експорту України в країни СНД), частка імпорту – 36,5% (83,1% від імпорту з країн СНД)

Слайд 4

Динаміка показників зовнішньої торгівлі України з Російською Федерацією за період 2001-2010 рр.

Слайд 5

Товарна структура експорту України до Російської Федерації

Слайд 6

В загальному обсязі експорту українських товарів до Росії найбільшу питому вагу має машинобудівна та металургійна продукція. Структура металургійної групи товарів складається, насамперед, з чорних металів та виробів з них; міді, нікелю, алюмінію, свинцю, цинку, олова та виробів з них тощо. Сталим попитом на внутрішньому російському ринку користується продукція машинобудівного комплексу. В товарній структурі цієї підгрупи переважають машини, устаткування, механізми, електротехнічне устаткування, відтворювальна апаратура, телеапаратура тощо. Найбільш представницькими товарами в цій товарній групі експорту є машини та устаткування (турбіни, двигуни турбореактивні та внутрішнього згорання, насоси, прокатні стани, металорізальні верстати та багато інших виробів).

Слайд 7

Чорні метали (чавун, залізо, сталь, готовий прокат, залізний дріт, прутки гарячекатані тощо) та вироби з них (стальні труби, металоконструкції з чорних металів, радіатори для центрального опалення тощо) залишаються також найбільш представницькими товарами українського експорту на внутрішньому російському ринку. Основними факторами, що впливають на обсяги експорту чорних металів до Росії, залишається кон’юнктура попиту російського ринку на ці товари та вітчизняні ціни на них.

Слайд 8

Упродовж останніх років Російська Федерація продовжує залишатись найбільшим ринком збуту товарів харчової промисловості України. Основними експортоспроможними товарами цієї товарної підгрупи на російському ринку є цукор, вироби з м’яса та риби, етиловий спирт, продукція борошномельного виробництва, алкогольні та безалкогольні напої, тютюн тощо.

Слайд 9

Помітне місце на російському ринку займає продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості. Структура цієї підгрупи товарів складається, в основному, з продуктів неорганічної хімії (сірчана та азотна кислоти, штучний корунд, сульфіти, нітрити і нітрати, оксиди та гідроксиди хрому, заліза, кобальту та інші товари), органічних хімічних з’єднань, фармацевтичних продуктів (включаючи медикаменти, добрива, дубильні екстракти і барвники, ефірні масла та есенції, миючі засоби, білкові речовини тощо).

Слайд 10

Товарна структура імпорту України з Російської Федерації

Слайд 11

У структурі загального імпорту з Росії більшу частку становлять енергоносії (газ, нафта, нафтопродукти тощо), а з урахуванням машинобудівної, хімічної, гірничорудної та металургійної промисловості, деревини та деревообробки питома вага продукції, що належить до сфери виробничо-промислового імпорту й спрямовується на задоволення потреб вітчизняного виробництва, становить майже 90%. Звідси можна зробити висновок, що імпорт із Росії має життєво важливе значення для економіки України.

Слайд 12

У регіональному розрізі найвищий зовнішньоторговельний оборот з Російською Федерацією мають Луганська, Донецька, Дніпропетровська та Запорізька області.

Слайд 13

Україна експортує до країн СНД наступну продукцію: кам’яне вугілля, чавун, сталь, прокат чорних металів, залізну руду, марганцеву руду, цемент, сіль, промислове устаткування, автобуси, тепловози, екскаватори, вантажні та легкові автомобілі, трактори, кукурудзозбиральні комбайни, бурякозбиральні комбайни, продукцію хімічної промисловості, цукор, масло, фрукти, консерви, ряд інших товарів та послуг. Тобто, товарна структура зовнішньої торгівлі України з країнами СНД має дуже широкий спектр, хоча найбільша питома вага у ній припадає на продукцію чорної металургії та машинобудування.

Слайд 14

Україна імпортує з Білорусії трактори, вантажні автомобілі, мінеральні добрива, ліс, папір; з Молдови – продукцію приладобудування, виноробної та консервної промисловостей, килими, виноград. Країни Середньої Азії поставляють на український ринок газ, бавовну, концентрати кольорових металів, тканини, каракуль.

Слайд 15

Із Закавказзя надходять нафта, автомашини, алюмінієвий прокат, чай, фрукти, вино, тютюн. Казахстан експортує в Україну кольорові метали, шкірсировину, концентрати кольорових металів. Серед країн СНД, окрім Російської Федерації, Україна тісно співпрацює з Білорусією, Молдовою, Казахстаном. У загальному обсязі експорту України до країн СНД на дану групу країн припадає 66,4%.

Слайд 16

Динаміка експорту товарів України в країни СНД за 2007-2008 рр.

Слайд 17

Динаміка імпорту товарів України з країн СНД за 2007-2008 рр.

Слайд 18

Аналізуючи обсяги імпорту в Україну з країн СНД, слід зазначити, що головними торговельними партнерами країни є Узбекистан, Казахстан та Білорусь. Частка цих країн у імпорті України з країн СНД становить 94,4%. У регіональному розрізі України найвищий зовнішньоторговельний оборот з країнами СНД мають Луганська, Запорізька, Донецька та Дніпропетровська області. Також суттєві показники спостерігаються у Харківській, Київській, Одеській, Полтавській, Миколаївській областях. Натомість, Черкаська, Кіровоградська та Херсонська області мають найменші показники експорту та імпорту з країнами СНД.

Слайд 19

3. Зовнішня торгівля України з країнами Азії та Африки

Слайд 20

Динаміка показників зовнішньої торгівлі України з країнами Азії

Слайд 21

Імпорт України з країн Азії у 2010 р. (перша десятка країн)

Слайд 22

Експорт України до країн Азії у 2010 р. (перша десятка країн)

Слайд 23

Динаміка показників зовнішньої торгівлі України з країнами Африки

Слайд 24

Імпорт України з країн Африки у 2010 р. (перша десятка країн)

Слайд 25

Експорт України до країн Африки у 2010 р. (перша десятка країн)

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Економіка