X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Електронні гроші — зручність та недоліки

Завантажити презентацію

Електронні гроші — зручність та недоліки

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Електронні Гроші

Слайд 2

Зміст: Як обрати електронний гаманець? Кредитування Електронні гроші для малого бізнесу Електронні гроші для зберігання заощаджень Плюси та мінуси електронних грошей

Слайд 3

Як обрати електронний гаманець? Вибір платіжної системи визначається можливостями оплати з її допомогою потрібних саме вам товарів і послуг. Наприклад, якщо ви плануєте оплачувати електронними грошима в основному покупки в закордонних Інтернет-магазинах, то можна завести гаманець, у якому будуть зберігатися долари або євро. Відповідно, платіжна система повинна давати можливість заводити такі гаманці, а також оплату з її допомогою повинні приймати магазини, що цікавлять вас. Якщо для вас важлива насамперед можливість оплачувати з електронного гаманця комунальні послуги, Інтернет, мобільний телефон і покупки, варто завести гаманець у системі, яка має договори з компаніями, що надають потрібні вам послуги. Варто також звернути увагу на комісії, які беруться при тих або інших платежах, їх розмір для різних платіжних систем може відрізнятися. Якщо жодна платіжна система не задовольняє повністю ваших потреб, можна завести кілька електронних гаманців. Тільки користуватися ними доведеться як окремими гаманцями, а не одним загальним – аналогічно тому, як можна користуватися декількома рахунками в різних банках. Переказувати гроші з одного електронного гаманця в інший можна, у тому числі, можлива конвертація валют. Однак за такі операції теж доведеться платити комісію – звичайно вона становить не менше 2-3%. Комісія стягується й у тому випадку, якщо ви переказуєте гроші з одного свого гаманця в інший.

Слайд 4

Слайд 5

Кредитування Власники електронних гаманців можуть купувати товари в кредит, погашаючи його потім електронними грошима. Нещодавно з’явилася можливість погашати банківські кредити шляхом переказу коштів з електронного гаманця. Виплати по кредитах у таких випадках можуть бути й меншими, ніж при інших способах їх повернення, за рахунок більш низьких комісій посередників, ніж комісії банків (які беруться при погашенні кредиту одному банку через інший). Можливо також одержання кредиту безпосередньо від платіжної системи. Як правило, це невеликі кредити (до 20 доларів) на короткий строк (кілька днів) і високим відсотком (близько 10% за 10 днів). Беруть їх власники електронних гаманців, яким потрібно терміново оплатити товар або послугу, а добиратися до терміналу або іншого місця, де можна поповнити свій електронний гаманець прямо зараз, немає можливості або бажання. Наприклад, о третій годині ночі користувач згадав, що ранком у нього закінчиться оплачений період користування Інтернетом, і він не зможе прочитати важливого листа або зробити термінову роботу. Або виникла потреба терміново зробити в Інтернет-магазині покупку на кілька десятків доларів, а гроші є тільки готівкові тощо. Докладно довідатися про умови кредитування електронними грошима можна на сайтах платіжних систем. Власники електронних гаманців можуть видавати кредити один одному. Однак ризик такого кредитування досить високий як для позикодавця, так і для позичальника. Ризик позикодавця полягає у тому, що юридичне оформлення позики не проводиться, і фактично єдиний вид санкцій, які можна застосувати до несумлінного позичальника – це розміщення його особистих даних в Інтернеті там, де їх побачать інші потенційні позикодавці.

Слайд 6

Електронні гроші для малого бізнесу Електронними грошима зручно приймати платежі, особливо, якщо ресурс торгує чимось недорогим і не потребує доставки. У цю категорію входять будь-які послуги, починаючи від комунальних і закінчуючи програмним забезпеченням для комп’ютерів, музичними файлами тощо. Укладання договору з тією або іншою платіжною системою робить для замовників оплату більш зручною та допомагає тим самим залучити нових клієнтів. Крім того, існують платіжні системи, які не стягують у таких випадках комісії. Можливість оплатити товар або послугу електронними грошима робить більш зручною для клієнтів часткову або повну передоплату, що допомагає домовитися про такий режим оплати товарів або послуг, який включав би в себе якусь частку передоплати. Фрілансери або продавці саморобних товарів також досить часто використовують у якості основного способу одержання грошей за свої послуги або товари електронні гаманці. Як попереджають на своєму сайті, наприклад, Яндекс-гроші, переказ оплати в чужий електронний гаманець – ризикований крок, тому що така оплата сама по собі не накладає на виконавця ніяких законних зобов’язань (на відміну від, наприклад, оплати товару до його доставки в Інтернет-магазині або внесення авансу за проживання в готелі). Однак, судячи з поширеності такої форми оплати послуг віддалених виконавців, обман якщо й зустрічається, то не дуже часто. Але все-таки, наважуючись оплатити чиїсь послуги шляхом переказу грошей в електронний гаманець певної особи, варто подумати, як ви зможете змусити її надати обіцяну послугу або повернути гроші, якщо вона не була надана або її якість вас не влаштувала.

Слайд 7

Електронні гроші для збереження заощаджень Використовувати електронні гаманці для зберігання заощаджень, а не «кишенькових грошей» навряд чи доцільно. Компанії-оператори платіжних систем зберігають гроші власників електронних гаманців на своїх рахунках у банках. Оскільки це не внески громадян, а рахунки юридичних осіб, то у банках на них не поширюється дія системи страхування внесків. І у випадку, якщо банк втратить ліцензію, одержати ці гроші навряд чи вдасться. Компанії-оператори платіжних систем вибирають найбільш великі та надійні банки. Імовірність втрати такими банками ліцензії й навіть зупинки платежів дуже низька. Однак, наприклад, серйозно зменшити максимальну суму зняття грошей з електронного гаманця банк загалом може. Крім того, на гроші в електронному гаманці не нараховуються відсотки, на відміну від банківського вкладу. Якби платіжні системи тримали гроші користувачів електронних гаманців не на рахунках у банках, вийшла б система з повним резервуванням – оскільки всі наявні електронні гроші зберігаються в гаманцях користувачів. Банки працюють із частковим резервуванням – більша частина коштів вкладників «працює», тобто банк видає з них кредити або інвестує іншими способами. Тому якщо всі вкладники банку одночасно захочуть забрати свої гроші, банк стане банкрутом і зможе повернути гроші тільки частині вкладників. А якщо всі власники електронних гаманців захочуть перетворити свої електронні гроші в готівку – платіжна система не постраждає. Проблеми з виплатою грошей власникам електронних гаманців можуть виникнути, тільки якщо банк, де тримає свої рахунки компанія-оператор платіжної системи, не зможе розплатитися із вкладником.

Слайд 8

Плюси та мінуси електронних грошей. Переваги використання електронних грошей  1. Анонімність платежів. При здійсненні платежу електронними грошима, як правило, не потрібно повідомляти ніяку інформацію про себе, потрібен тільки номер електронного гаманця. 2. Захист від податкових органів. 3. Швидкість і зручність платежів. Гроші переводяться майже миттєво, здійснити оплату можна не виходячи з будинку, якщо у вас є комп’ютер та Інтернет. Не потрібно заповнювати від руки платіжні доручення і т.д. 4. Можливість переказувати малі суми. Банки називають такі суми мікроплатежами. Комісія для них є значно вищою, ніж при переказі більших сум, тому що обчислюється як «n%, але не менше (визначеної суми)». Мінімальний розмір платежу, який банк погодиться здійснити, також буває обмежений. Платіжні системи дозволяють переказувати невеликі суми. У низці випадків сума, яку доведеться сплатити «понад» основний грошовий переказ, є меншою, ніж при оплаті через банк. Недоліки електронних грошей 1. Зберігання грошей власників гаманців на рахунках юридичних осіб. 2. Відсутність процента, який нараховується при зберіганні грошей. 3. Ризики шахрайства. Зняти готівку без комісії не можна.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка