X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Девальваційні процеси в незалежній Україні

Завантажити презентацію

Девальваційні процеси в незалежній Україні

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Девальвація Офіційне зменшення золотого вмісту грошової одиниці чи зниження курсу національної валюти щодо золота, срібла, певної іноземної валюти. У сучасних умовах термін застосовується для ситуацій значного зниження курсу національної валюти відносно «твердих» валют (зазвичай, щодо долара США, євро). Девальвація розглядається як інструмент центральних банків з управління національною валютою, протилежний ревальвації.

Слайд 2

Види девальвації Розрізняють офіційну і приховану девальвацію. При відкритій девальвації Центральний банк країни офіційно оголошує девальвацію національної валюти, з обігу вилучаються знецінені паперові гроші або відбувається обмін таких грошей на нові, стійкі кредитні гроші. При прихованій девальвації держава знижує реальну вартість грошової одиниці по відношенню до іноземних валют, не вилучаючи знецінені гроші з обігу. Відкрита девальвація викликає зниження товарних цін, прихована ж девальвація не веде сама по собі до зміни цін.

Слайд 3

Причини девальвації Причинами девальвації національної валюти можуть бути інфляція або дефіцит платіжних балансів. Хоча девальвація спричинюється макроекономічними факторами, безпосереднє зниження курсу валюти викликається рішенням регуляторних органів у країні. Таким рішенням може бути офіційне зниження фіксованого національним банком країни курсу, відмова від підтримки курсу валюти, відмова від прив'язки курсу валюти до валют інших країн або валютних кошиків з метою зменшення дефіциту платіжного балансу країни, підвищення конкурентоспроможності вироблюваних товарів на світовому ринку, стимулювання внутрішнього виробництва.

Слайд 4

Ризики девальвації Під ризиком девальвації валюти розуміється ризик різкого стресового зниження курсу валюти щодо інших валют. Можливість оцінки ризику девальвації істотно залежить від того, в якій формі вона відбувається. Зниження керівництвом країни фіксованого курсу може бути передбачене заздалегідь; стихійна девальвація, викликана нездатністю регуляторних органів підтримати курс валюти, складно піддається оцінці. На очікуваннях різкого падіння курсу валюти інвестори починають вкладати гроші в матеріальні блага. Але, тим не менше, це є крайнім заходом.

Слайд 5

Приклади девальвації З початку поточного року курс долар/гривня в Україні зріс майже на 38%, і тим самим фактично встановив світовий рекорд в порівнянні з іншими валютами. Досить довго курс гривні в Україні був відносно стабільним, або якщо більш точно, регульованим у вузькому «валютному коридорі». І ось тепер Україна має найвищу в світі девальвацію. За офіційними повідомленнями, девальвація в Україні становить 28.5%, проте деякі світові експерти стверджують, що її рівень значно вищий.

Слайд 6

Найбільші девальвації світу Країна Рік Величина, % Білорусь 2011 54,4 Аргентина 2002 54   Ефіопія 1992 54   Росія 1998 38

Слайд 7

Наслідки девальвації Позитивні сторони Наслідком девальвації є стимулювання експорту, оскільки експортер при обміні вирученої іноземної валюти на свою знецінену валюту отримує девальваційний дохід. Підвищення попиту на вітчизняні товари усередині країни. Зниження темпів витрачання золотовалютних резервів країни.

Слайд 8

Негативні сторони Очевидним мінусом жорсткої девальвації є втрата довіри до валюти, що знецінюється. Девальвація підвищує ціни на імпортні товари і робить їх менш конкурентоспроможними порівняно з місцевими (вітчизняними) товарами і тому обмежує імпорт, тобто відбувається імпортозаміщення. Від цього страждає населення, а також підприємства, що купують іноземні сировину, деталі, обладнання, технології. Знецінюються вклади в національній валюті, що зазнала девальвації. Відбувається ажіотажне зняття грошових коштів з банківських депозитів у девальвованій валюті.

Слайд 9

Девальвація провокує зростання темпів інфляції, тому що при здешевлення вітчизняної продукції виробники підвищують ціни на внутрішньому ринку (розкручування девальваційно-інфляційної спіралі), ще більше знецінюючи внески і заощадження. Девальвація створює валютні ризики для бізнесу, що особливо шкідливо в умовах кризи. Падає реальна купівельна спроможність грошових доходів населення в девальвованій валюті (зарплат, пенсій і грошової допомоги), знижується купівельна активність.

Слайд 10

Шляхи вирішення девальваційних процесів в Україні: Не допустити розкручування девальваційної спіралі (падіння курсу національної валюти →зростання очікувань подальшої девальвації → зростання попиту на іноземну валюту → подальше падіння курсу). Що робити? 1)Необхідно реалізувати цілісну антидевальваційну стратегію, засновану на трьох нерозривних елементах:

Слайд 11

— істотно знизити рефінансування НБУ (у тому числі кредити овернайт) для створення в банків дефіциту гривні; — послабити валютні обмеження для експортерів з обов'язкової конвертації виручки; — впровадити ефективні стимули для швидкого зростання підприємницької активності в сфері малого та середнього бізнесу, що підвищить привабливість гривні, стимулюючи продаж іноземної валюти та інвестування заощаджень

Слайд 12

2)Паралельно з реалізацією оперативних заходів необхідні стратегічні структурні реформи — з демонополізації ринків, ліквідації системної корупції, приведення судової системи до цивілізованих норм функціонування, глибоко продуманої та зваженої реструктуризації банківської системи і розробки механізмів компенсації вкладникам неповернених депозитів через державні цінні папери.

Слайд 13

Окремим і найважливішим напрямом антикризової стратегії є оптимальне використання інтелектуальних ресурсів українських фахівців.

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка