X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
"Боротьба за обмежені ресурси, як підґрунтя виникнення військових конфліктів"

Завантажити презентацію

"Боротьба за обмежені ресурси, як підґрунтя виникнення військових конфліктів"

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Боротьба за обмежені ресурси, як підґрунтя виникнення військових конфліктів

Слайд 3

Вступ Протягом усього часу свого існування людство постійно перебуває у стані бойових дій як серед окремих груп , так і включаючись у глобальні конфлікти. Згідно з історичними даними, з 6000 років історії людства лише 300 з них ми прожили без воєн.

Слайд 4

Обмеженість ресурсів - економічне поняття, що виражає скінченність, рідкість, дефіцитність ресурсів, доступних людині і людству в кожен конкретний момент; відносну їх недостатність у порівнянні з безмежними людськими потребами, для задоволення яких ці ресурси використовуються.

Слайд 5

Конфлікт – це ситуація, в якій кожна зі сторін намагається зайняти позицію несумісну з інтересами іншої сторони. Військовий конфлікт - протиборство між державами або соціальними спільнотами всередині окремих держав, має метою вирішення економічних, політичних, національно-етнічних та інших протиріч через обмежене застосування військової сили. Війна - суспільно-політичне явище, що являє собою боротьбу держав, народів, націй засобами збройного, економічного, інформаційного, психологічного або іншого насильства.

Слайд 6

Класифікація військових конфліктів: За військово-політичними цілями: справедливі, тобто не суперечать Статуту ООН, основоположним принципам і нормам міжнародного права, що ведуться в порядку самооборони стороною, що зазнала нападу; несправедливі, тобто суперечать Статуту ООН, основоположним принципам і нормам міжнародного права, що підпадають під визначення агресії і ведуться стороною, яка вживає напад. По застосовуваним засобам: із застосуванням ядерної та інших видів зброї масового знищення; із застосуванням тільки звичайних засобів ураження. За масштабами військових дій: світові; локальні (регіональні).

Слайд 7

Історичні приклади військових конфліктів та війн за ресурси XVI-XVIIст. Іспанське загарбництво Центральної та Південної Америки. Війни за золото місцевих народностей. XVI-поч.XXст. Британськаколоніальнаполітика.(у 30-х рокахXXст.Британськійімперії належала майже ¼ від усієї суші).Захоплення Індійських та Південноафриканських ресурсів. 1861 -1865рр. Громадянська війна у США. Фактично, її можна назватиборотьбою Південних Штатівзавласні трудовіресурси, а саме - рабів. 1990 р. Вторгнення Іраку у Кувейт. У1990 році Ірак неочікувано вторгнувся до сусіднього Кувейту, звинувативши останніх у викраденні їх нафти. За офіційними даними Багдад просто намагався захопити нафтові ресурси Кувейту та знищити нафтову промисловість цієї країни. Таким чином країна могла б досягти різкого зросту цін на «чорне золото». Цей конфлікт став причиною вводу до Іраку військ НАТО, адже правління Сполучених Штатів ще не сумнівно були зацікавлені у стабільних поставках ресурсу.

Слайд 8

Мапа військових конфліктів на серпень 2013 року:

Слайд 9

Наслідки військових конфліктів: Припинення чи зниження виробництва товарів і послуг Зниження морального рівня населення Зменшення кількості населення Руйнування, що потребують відновлення Підвищення рівня злочинності Бідність Інфляція Корупція

Слайд 10

Висновки: Отже обмежені ресурси доволі часто лежать в основі виникнення військових конфліктів. На жаль, не має способів їх ліквідувати. Конфлікти та конкуренція – природні інстинкти людства, тому тема військових конфліктів була і залишається актуальною в усі часи.

Слайд 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка