X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Балансування держбюджету

Завантажити презентацію

Балансування держбюджету

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Слайд 2

Що таке державний бюджет? Державний бюджет — система грошових відносин, яка виникає між державою, з одного боку, і підприємствами, фірмами організаціями та населенням, з іншого, з метою формування та використання централізованого фонду грошових ресу-рсів для задоволення суспільних потреб. Іншими словами, це — щорічний баланс надходжень та видатків, який розро-бляють державні органи для активного впливу на економічний процес та підви-щення його ефективності. У кожній країні основу державних фінансів становить бюджет, а точніше — бюджетна систе-ма, яка включає державний бюджет і бюджет відповідних адміністративних одиниць.

Слайд 3

Концепції балансування державного бюджета Перша концепція виходить з того, що бюджет може бути щорічно збалансований. Щороку збалансований бюджет поглиблює коливання економічного циклу. Наприклад, економіка стикається з тривалим періодом безробіття. Доходи населення падають. Податкові надходження до бюджету автоматично скорочуються. Прагнучи неодмінно збалансувати бюджет, уряд повинен або підвищити ставки податків, або скоротити державні витрати, або скористатися поєднання цих двох заходів. Проте наслідком всіх заходів буде ще більше скорочення сукупного попиту.

Слайд 4

Третя концепція пов'язані з ідеєю про функціональних фінансів. Відповідно до на цю ідею питання збалансованості бюджету - на щорічної чи циклічною основі - другорядний. Початкової метою федеральних фінансів є забезпечення неінфляційної повної зайнятості, тобто балансування економіки, а чи не бюджета. Друга концепція виходить з тому, що бюджет може бути збалансований під час економічного циклу, а чи не кожний рік. Наприклад, настає інфляція, уряд підвищує податків і урядові витрати. Виникає цій основі позитивне сальдо Бюджету можна використовувати напокриття боргу, що у період спаду. Отже уряд Проводить позитивну Антициклічну політику й одночасно балансує бюджет, але не щорічної основі, а й за період кілька років.

Слайд 5

Дефіцит та профіцит У кожному бюджеті доходи і мали бути зацікавленими збалансовані. Коли витрати бюджету перевищують його доходи, утворюється негативне бюджетне сальдо, чи дефіцит бюджета. Витрати й доходи державного бюджету який завжди збігаються. Частіше за все вони і збігаються. Якщо більше доходів, то уряд стикається з бюджетним дефіцитом. Протилежна ситуація, тобто, перевищення доходів витратами, називається бюджетним профіцитом, чи надлишком. Профіцит — позитивне сальдо бюджету — є зворотне співвідношення, тобто перевищення доходів витратами. Прийнято розрізняти первинний і загальний дефіцит державного бюджета.

Слайд 6

Дефіцит

Слайд 7

Слайд 8

Дискусії щодо функцій державного боргу Фіскальна Регулююча Валютно-фінансова Перерозподільна ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВНОГО БОРГУ Держа вний борг — загальна сума заборгованості держави, яка складається з усіх випущених і непогашених боргових зобов'язань держави, включаючи боргові зобов'язання держави, що вступають в дію в результаті виданих гарантій за кредитами, або зобов'язань, що виникають на підставі законодавства або договору.

Слайд 9

Загальна сума державного та гарантованого державою боргу України

Слайд 10

2006 2007 2008 2009 2010 Обслуговування державного боргу 538,12 663,35 716,26 948,97 1409,99 - внутрішнього 152,65 147,21 162,66 451,3 1061,9 - зовнішнього 385,47 516,14 553,6 497,67 348,09 Погашення: 1811,07 1281,31 1143,87 3068,19 2515,06 - внутрішні 704,26 468,67 694,44 1370,85 2111,82 - зовнішні 1106,81 812,61 449,41 1697,34 403,24

Слайд 11

. Платежі з обслуговування та погашення державного боргу до ВВП (на кінець відповідних років)

Слайд 12

Платежі з погашення та обслуговування державного боргу до доходів загального фонду Державного бюджету України (на кінець відповідних років)

Слайд 13

УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ УКРАЇНИ Прийняття Закону України, який удосконалив би процеси управління та обслуговування та сформував би чітку методику розрахунку величини боргу; Розробка середньострокових програм регулювання державного боргу; Єдині стандарти розкриття інформації; Зменшення участі НБУ на первинному ринку ОВДП; Введення в обіг облігацій для великих підприємств та фізичних осіб.

Слайд 14

ОБСЛУГОВУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БОРГУ УКРАЇНИ Зменшення участі НБУ на первинному ринку ОВДП; Створення перешкод для нелегального вивезення з України іноземної валюти; Диверсифікація боргових зобов’язань; Продовження термінів запозичень; Мінімізація відсоткових ставок; Встановлення граничних меж внутрішнього і зовнішнього боргу; Запровадження обліку і аналізу стану заборгованості.

Слайд 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Економіка