X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
АСЕАН

Завантажити презентацію

АСЕАН

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Роботу виконав: Студент 4-го курсу Спец. міжнародна торгівля Гуцан Микола АСЕАН

Слайд 2

ASEAN (Association of South East Asian Nations, Асоціація держав Південно-Східної Азії) – політична, економічна і культурна регіональна міжурядова організація держав, розташованих у Південно-Східній Азії. Площа – 4 495 561 км2 (> EU). Населення – 580 846 000 людей (> EU; > NAFTA). Густота населення – 129 людей / км2. ВВП – $ 2 652 662 млн. ВВП на душу населення – $ 4567.

Слайд 3

Безпосередньо країнами-організаторами АСЕАН являються Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни. АСЕАН було створено 9 серпня 1967 року в Бангкоці разом з підписанням «Декларації АСЕАН», більш відомої як «Бангкокська декларація». В Декларації заявлялось, що АСЕАН відкрита для всіх країн Південно-Східної Азії, які визнають її принципи, цілі та задачі. Пізніше до АСЕАН приєднались Бруней (7 січня 1984 року, через 6 днів після отримання незалежності від Великобританії), В’єтнам (28 липня 1995 року), Лаос і Мьянма (23 липня 1997 року), Камбоджа (30 квітня 1999 року). На даний момент до АСЕАН входять 10 держав. Статус спостерігача, а також шанси увійти в АСЕАН, мають Папуа-Нова Гвінея та Східний Тімор.

Слайд 4

Початкова роль АСЕАН була, скоріше, політичною, ніж економічною. Спочатку її існування найзначніші договори заключались країнами-членами саме в області політичної співпраці в сфері безпеки. Діяльність АСЕАН була спрямована на підтримку миру в регіоні та побудову суспільства, вільного від впливу зовнішніх сил.

Слайд 5

В економічній області країни-члени АСЕАН проводять лінію на інтеграцію та лібералізацію в регіоні Південно-Східної Азії. Вже в 1977 році були зроблені спроби сформувати зону вільної торгівлі. В цьому році з’явилась АСЕАНівська угода по преференційній торгівлі (Preferential Trade Agreement - РТА),

Слайд 6

яка була першим інструментом по лібералізації торгівлі, по пожвавленню внутрішньорегіональній торговій діяльності, включаячи забезпечення митних тарифних преференцій і створення пільг для взаємної торгівлі.

Слайд 7

Основні документи АСЕАН Декларація АСЕАН (1967) = Бангкокська декларація. Документ, скріплюючий створення АСЕАН і встановивший цілі цієї організації (див. нижче). Декларація про зону миру, свободи і нейтралітету в Південно-Східній Азії (1971) = Куала-Лумпурзька декларація. В ній заявлялось, що нейтральність регіону являється «бажаною ціллю».

Слайд 8

Договір про дружбу і співробітництво (1976) = Балійський договір. В цьому договорі країни домовились про принципи взаємовідносин між собою, а саме: взаємоповага до незалежності, суверенітету, рівності, територіальної цілісності та національної ідентичності кожної нації, право на невтручання у внутрішні справи держави, відмова від методів примусу в міжнародних відносинах, вирішення конфліктів мирним шляхом та інше. Договір прийнятий в зв’язку зі зменшенням напруженості в регіоні після закінчення Другої індокитайської війни.

Слайд 9

Договір про створення в Південно-Східній Азії зони, вільної від ядерної зброї = Бангкокський договір (1995). Цей договір являеється логічним продовженням Куала-Лумпурзької декларації. Головним документом, який визначає основні політичні і економічні орієнтири «десятки» на найближчу перспективу, являється прийнята на 5-му самміті в 1997 році програма «АСЕАН – бачення в 2020 році: партнерство в динамічному розвитку».

Слайд 10

Цілі АСЕАН У відповідності з «Бангкокською декларацією» цілями АСЕАН являються: пришвидшення економічного зростання, соціального прогресу і культурного розвитку в регіоні; встановлення миру і стабільності в регіоні через використання принципів Уставу ООН. розширення активного співробітництва і взаємодопомоги в області економіки, культури, науки, техніки і підготовки кадрів; розвиток більш ефективної співпраці в сфері промисловості та сільського господарства;

Слайд 11

розширення взаємної торгівлі та підвищення життєвого рівня громадян краін-учасників; встановлення міцного та взаємовигідного співробітництва з іншими міжнародними і регіональними організаціями; Індокитай та Південно-Східна Азія взагалі – це один зі світових лідерів по хворих та інфікованих вірусом СНІД. Тому вирішення цієї проблеми є надзвичайно нагальним та важливим.

Слайд 12

Порівняння країн-членів АСЕАН Цікава особливість АСЕАН в тому, що країни-члени цієї організації дуже різняться за багатьма показниками. За класифікацією Світового Банку (за рівнем ВВП на душу населення): дохід нижче середнього – Камбоджа, Мьянма, Лаос, В’єтнам, Індонезія; дохід вище середнього – Філіппіни, Таїланд; високий дохід – Бруней, Малайзія, Сінгапур.

Слайд 13

До АСЕАН входять як нові індустріальні країни (Сінгапур – «дракон», перша хвиля; Філіппіни, Таїланд, Індонезія, Малайзія – «тигри», друга хвиля), так і країни, що розвиваються – країни-кредитори (Бруней) і країни-боржники (Камбоджа, Мьянма, Лаос, В’єтнам). За державним устроєм та формою правління країни також дуже відрізняються: соціалістичні республіки (Лаос, В’єтнам); конституційні монархії (Королівство Камбоджа, Королівство Таїланд, Малайзія – федерація султанатів); абсолютна монархія (Султанат Бруней); республіки (Індонезія, Філіппіни, Сінгапур, Мьянма – військовий уряд Мьянми критикується за жорстоке придушення опозиції та порушення прав людини).

Слайд 14

Управління АСЕАН Вищим органом АСЕАН являється самміт лідерів (глав держав та урядів) країн-членів, який, починаючи з 2001 року, проходить щорічно. Самміт звичайно проходить 3 дні та супроводжується зустрічами з партнерами організації по регіону. В ролі керівного та координуючого органу виступають щорічні наради міністрів закордонних справ, які беруть свій початок з періоду, коли самміти проходили раз в три року, а нарада міністрів закордонних справ проходили на рік раніше для підготовки майбутньої зустрічі. Також щорічно проходять зустрічі міністрів фінансів і періодично міністрів економіки та сільського господарства, але найважливіші їхні рішення підлягають затвердженню наради міністрів закордонних справ.

Слайд 15

Зовнішня діяльність АСЕАН Асеанівський регіональний форум (АРФ) був створений в 1994 році в рамках превентивної дипломатії. Зустрічі проводяться щорічно в одній з столиць країн-членів АСЕАН. Цілями АРФ являються: 1) стимулювання конструктивних діалогів та консультацій по питаннях політики та безпеки; 2) створення дружніх відносин і превентивної дипломатії в Азійсько Тихоокеанському регіоні. Крім країн-членів АСЕАН в останньому форумі брали участь Австралія, Бангладеш, Східний Тімор, ЄС, Індія, Канада, КНДР, Китай, Монголія, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Пакистан, Республіка Корея, Росія, США.

Слайд 16

Системою діалогового партнерства АСЕАН послужила основою для створення механізму поглибленої взаємодії Асоціації з східноазійською «трійкою» (Китай, Японія, Республіка Корея) в форматі 10+3, який був формалізований в 2000 році і передбачає, наприклад, проведення саммітів в форматі «тринадцяти» чи 10+1 (АСЕАН + 1 з «трійки») паралельно с асеанівськими зустрічами в верхах. Близькі відносини з Китаєм, Японією та Кореєю були ініційовані Малайзією, яка бажає створити свого роду торгово-економічний блок в регіоні тихоокеанської Азії.

Слайд 17

Його створення вирівняло б позиції східно азійських країн в діалозі з такими регіональними об’єднаннями, як ЄС і НАФТА. З 2002 року проводяться окремі саміти АСЕАН–Індія. В листопаді 2004 року в В’єнтьяні на разовій основі був організований самміт АСЕАН–Австралія та Нова Зеландія у зв’язку з 30-річчям встановлення між ними діалогових відношень.

Слайд 18

Для підтримки міжнародних відносин АСЕАН створила комітети, які складаються з керівників дипломатичних місій, розташованих в таких містах світу, як Брюссель, Лондон, Париж, Вашингтон, Токіо, Канберра, Оттава, Веллінгтон, Женева, Сеул, Нью-Делі, Нью-Йорк, Пекін, Москва, Ісламабад. На жаль, представництва в Києві немає, ніяких відносин Україна та АСЕАН не підтримують.

Слайд 19

Країни Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) за рахунок швидкого відновлення своїх економік вносять вагомий внесок у стабілізацію ситуації в світовому економічному просторі після глобальної кризи. Як повідомляє ІТАР-ТАРС, про це заявив генеральний секретар асоціації Сурін Пітсувана за підсумками першого дня роботи відкрився в четвер у Ханої 16-го саміту АСЕАН.  

Слайд 20

У поточному році економічне зростання в державах АСЕАН складе порядку 4,5-5%. Це досить вражаючі цифри в порівнянні з тим, що в ряді розвинених країн основні економічні показники продовжують залишатися зі знаком мінус, - зазначив він. - У той же час пов'язані з розвиваються економіки, в першу чергу в країнах АСЕАН та Східної Азії, досить успішно відновлюють свої позиції після світової кризи, що дозволить їм стати локомотивом, здатним витягнути за собою глобальну економіку ».

Завантажити презентацію

Схожі презентації

Презентації по предмету Економіка