X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Смак

Завантажити презентацію

Смак

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

хеморецепторні сенсорні системи органи нюху і смаку

Слайд 2

МЕТА продовжити знайомити учнів із сенсорними системами на прикладі хеморецепторних аналізаторів - нюху та смаку; розкрити значення цих систем у життєдіяльності людини; розвивати уміння порівнювати будову та функції сенсорних систем; пам’ять, увагу, уяву, логічне мислення; виховувати бережливе ставлення до свого організму та оточуючих людей

Слайд 3

Вибрати ознаки зорового (І варіант) і слухового (ІІ варіант) аналізаторів: 1. складається з трьох частин: рецепторів, нерва і зони кори; 2. складається з зовнішнього, середнього та внутрішнього вуха; 3. рецептори – колбочки і палички; 4. рецептори розташовані в кортієвому органі; 5. сприймає фотони світла; 6. сприймає звукові коливання з навколишнього середовища; 7. зона кори знаходиться у скроневій долі; 8. зона кори знаходиться в потиличній долі; 9. орган сприйняття має білкову, судинну і рецепторну оболонку – сітківку; 10. має допоміжний апарат – повіки, брови, слізні залози; 11. у внутрішній частині органу є ендолімфа та перилімфа; 12. має пороги чутливості; 13. йому шкодять гучні звуки; 14. має скловидне тіло; 15. має зв’язок з іншими аналізаторами. ПОВТОРЮЄМО ПЕРЕВІРЯЄМО І варіант ІІ варіант 1 1 3 2 5 4 8 6 9 7 10 11 14 12 15 13 15

Слайд 4

як ми відчуваємо запахи? чому на перший погляд нюх здається таким простим і зрозумілим? чому нюх – дуже загадкове чуття? як його розгадати?

Слайд 5

Слайд 6

ФУНКЦІЇ НОСА

Слайд 7

описати його дуже важко... усім відома емоційна влада запахів, здається, що вони відвойовують те, що забрали могутні суперники – кольори та звуки; усі запахи викликають різні переживання – приємні та неприємні, “байдужих” запахів немає (тому що біля нюхового мозку знаходиться лімбічна система) ЩО ТАКЕ ЗАПАХ?

Слайд 8

це фізіологічна система, яка спеціалізується на сприйнятті хімічних подразників і формуванні специфічного відчуття запаху;       нюхові рецепторні клітини буавоподібної форми (хеморецептори) розміщені у слизовій оболонці верхньої частини носової порожнини і мають війки, що постійно коливаються; рецептори здатні сприймати молекули різних пахучих хімічних речовин за умови, що вони леткі і розчинні у воді чи жирах ОРГАН НЮХУ

Слайд 9

визначають за найменшою концентрацією речовини, яка спричинює відчуття запаху; її вимірюють кількістю молекул пахучої речовини в 1 см3 повітря; нюхова система швидко звикає до запаху; якщо людина заходить до кімнати з певним запахом, то через деякий час перестає його відчувати; на гостроту нюху впливає температура і вологість; оптимальна температура для сприйняття запахів становить +30 °С. ГОСТРОТА НЮХУ

Слайд 10

рецептори смаку (хеморецептори) - це спеціалізовані клітини розташовані у смакових бруньках слизової оболонки внутрішньої поверхні щік і піднебіння та язика; кожна смакова брунька язика з'єднана з ротовою порожниною невеликим отвором – порою, вона веде в невелику камеру, заповнену рідиною, на дні якої розташовані смакові рецептори, що реагують на речовини, з яких складається їжа, подразнюються, і сигнали у вигляді нервових імпульсів через смаковий нерв прямують до головного, де й формується відчуття смаку ОРГАН СМАКУ епітелій пора війки рецепторів смакова клітина нервові волокна до мозку

Слайд 11

смакові зони язика зона гіркого смаку зона кислого смаку зона солоного смаку зона солодкого смаку мінімальна концентрація речовини, за якою людина може визначити її смак смаковий поріг неоднаковий для різних хімічних речовин    СМАКОВИЙ ПОРІГ

Слайд 12

ПОРІВНЯННЯ смакової і нюхової СС

Слайд 13

пальцями лівої руки міцно затиснути ніс, пальцями правої – по черзі класти на язик шматочки цибулі і яблука; чому вони майже одного смаку? ДОСЛІД для самоспостереження

Слайд 14

  1. Позначте агрегатний стан речовини, в якому сприймається її запах:        а) газоподібний;        б) рідкий;        в) твердий.    2. Виберіть орган ротової порожнини, який містить різні смакові рецептори:        а) зуби;        б) язик;        в) слинні залози;        г) піднебіння.    3. Вкажіть частину язика, де розташовані рецептори, які розрізняють смак солодкого:        а) на кінчику;        б) на корені;        в) по краях;        г) на кінчику і по краях. ПОДУМАЙ

Слайд 15

чому кажуть, що голод – кращий кухар? чому людина, щоб краще розрізнити запах, принюхується і робить кілька сильних вдихів? чому при нежиті людини не відчуває смаку?

Слайд 16

В історичній мініатюрі В.Пікуля “Запашна симфонія життя” є такий цікавий епізод: до молодої дівчини залицялися двоє суперників – співак та парфюмер. На концерт свого суперника парфюмер приніс великий кошик фіалок і поставив на кришку рояля. Співак з ганьбою втікає, бо не може взяти ні однієї високої ноти. ОЦІНИ ФАКТИ Виявляється, парфюмер добре знав, що запах фіалок здатний руйнувати гармонію голосових зв’язок. число помилок програміста знижується на 20%, коли він дихає запах лаванди, на 33% - від запаху жасмину, на 54% - від запаху лимону; встановлено, що запахи лаванди і розмарину діють заспокійливо і знімають стресовий стан, а запахи лимону і евкаліпту збуджують і підвищують продуктивність праці

Слайд 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ §75

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія