X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Отруйні та їстівні гриби. Вічна проблема

Завантажити презентацію

Отруйні та їстівні гриби. Вічна проблема

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

Отруйні та їстівні гриби. Вічна проблема Підготував: Гріненко Олексій

Слайд 2

Гриби – делікатес і отрута Гриби – це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

Слайд 3

Слайд 4

Слайд 5

Симптоми отруєння грибами Розрізняють чотири групи отруєння людей грибами, у тому числі: Перша група – отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота, іноді розлад шлунку. Друга група – отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, рап-тові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Слайд 6

Третя група – отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин – 6 годин, появляється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть. Четверта група – отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та неспецифічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, збе-ріганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яке виявляється через 30 хвилин – 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Слайд 7

Слайд 8

БЛІДА ПОГАНКА

Слайд 9

Бліда поганка  Зростає цей гриб в лісовій зоні, особливо в південній частині, зустрічається на узліссях, просіках і в інших місцях зростання їстівних грибів. Сезон плодоношення з червня по жовтень. Капелюшок діаметром до 11 см, спочатку у вигляді дзвіночка, потім трохи опукла, шовковиста, біла, блідо - зелена, жовто - зелена або оливково - зелена, в середині зазвичай темніше - до оливково - бурої, без пластівців і лусочок на поверхні.

Слайд 10

ГІГРОФОР КОНІЧНИЙ

Слайд 11

ДОЩОВИК НЕСПРАВЖНІЙ

Слайд 12

Неїстівний; отруйний гриб. Природа отруйної речовини не з'ясована. Росте по всій Україні в листяних і хвойних лісах на узліссі, край доріг, з червня по листопад. Дощовика несправжнього часом помилково збирають замість дощовика їстівного.

Слайд 13

ЕНТОЛОМА ЖОВТУВАТО-СИЗА ОТРУЙНА

Слайд 14

ЕНТОЛОМА СІРА ОТРУЙНА

Слайд 15

ІНОЦИБЕ ВОЛОКНИСТИЙ

Слайд 16

Поширений гриб у Прикарпатті, на Поліссі та в Лісостепу. Росте у листяних та хвойних лісах, часто; у червні-жовтні. Отруйний гриб. Його часом помилково приймають за опенька справжнього.

Слайд 17

ІНОЦИБЕ ЗВИЧАЙНИЙ

Слайд 18

ІНОЦИБЕ ПАТУЙЯРА

Слайд 19

КЛІТОЦИБЕ ВОСКОВИЙ

Слайд 20

Опис: Розмір шапки 2-8 см у діаметрі, з вигляду він плоско або увігнуто розпростертий, іноді майже лійкоподібний, з тонким, спочатку закрученим, далі плоским, здебільшого хвилястим, часом піднятим вгору, краєм; матово-білий, із світлішими розводами, згодом сірувато-жовтувато-білий,. М'якуш білий, на смак і запах приємний. Росте по всій Україні у серпні - жовтні, великими групами, у хвойних та листяних лісах

Слайд 21

КЛІТОЦИБЕ ЗНЕБАРВЛЕНИЙ

Слайд 22

КЛІТОЦИБЕ ОРАНЖЕВО-ЧЕРВОНИЙ

Слайд 23

Шапка 10-12 см у діаметрі, товстощільном'ясиста, опукло-, плоско- або увігнуторозпростерта, оранжево-червонувато, оранжево або оранжево-червонувато-коричнева, гола або дрібно-притиснуто-луската. Зустрічається дуже рідко переважно в Криму. Росте на пеньках, гнилих стовбурах різних листяних дерев (дуб, граб) та чагарників; у вересні — жовтні. Отруйний гриб.

Слайд 24

КЛІТОЦИБЕ ЧЕРВОНУВАТИЙ ОТРУЙНИЙ

Слайд 25

ЛЕПІОТА КОРИЧНЕВО-ЧЕРВОНУВАТА

Слайд 26

МУХОМОР БІЛИЙ СМЕРДЮЧИЙ

Слайд 27

МУХОМОР ПАНТЕРНИЙ Мухомор пантерний

Слайд 28

Шапка 4-10 см у діаметрі, напівсферична, згодом опукло- або плоскорозпростерта, з тонким рубчастим краєм, буро-коричнева, іноді з легким рудуватим відтінком, сірувато-коричнева або буро, з численними білими пластівцями. Росте у листяних і хвойних лісах, часто, з липня по жовтень. Поширений по всій Україні. Містить такі отрути: мускарин, мікоатропін. Мухомор пантерний

Слайд 29

МУХОМОР ПУРПУРОВИЙ

Слайд 30

МУХОМОР ЧЕРВОНИЙ

Слайд 31

Росте у хвойних і листяних лісах групами, часто. Плодові тіла утворює з липня по листопад. Поширений по всій Україні. Використовують у гомеопатії при атеросклерозі, невралгії та зниженні загального тонусу. Мухомор червоний містить отрути:мускарин, мікоатропін.

Слайд 32

ОПЕНЬОК СІРЧАНО-ЖОВТИЙ НЕСПРАВЖНІЙ

Слайд 33

Поширений у всій Україні. Росте на старих пеньках листяних і хвойних дерев у серпні — листопаді. При вживанні в їжу гриб викликає тяжке, іноді смертельне отруєння. Основними токсинами гриба є фасцикулол E та фасцикулол F[1]. Опеньок сірчано-жовтий іноді помилково приймають за опеньок справжній, від якого він відрізняється зеленим кольором пластинок, жовтою шапкою.

Слайд 34

ПАВУТИННИК ОРАНЖЕВО-ЧЕРВОНИЙ ОТРУЙНИЙ

Слайд 35

ПЕЧЕРИЦЯ РУДІЮЧА ОТРУЙНА

Слайд 36

ПЕЧЕРИЦЯ ТЕМНО-ЛУСКАТА ОТРУЙНА

Слайд 37

РЯДОВКА ТИГРИСТА ОТРУЙНА

Слайд 38

СТРОЧОК ЗВИЧАЙНИЙ

Слайд 39

ЧОРТІВ ГРИБ

Слайд 40

Отруйний гриб, до деякої міри подібний до дубовика та синяка зернистого, від якого чітко відрізняється світлою шапкою. Росте у листяних лісах (під дубом, буком, грабом), у червні-вересні. Поширений на Поліссі, у лісостепу.

Слайд 41

Слайд 42

Існує безліч їстівних грибів, вони регулярно вирощуються і збираються у всьому світі. Гриби мають специфічний смак і запах, деякі з них є делікатесами і мають високу ціну.

Слайд 43

БІЛИЙ ГРИБ

Слайд 44

Збирають у червні — жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Шапка 3-20 см (до 50 см) у діаметрі, напівсферична опукло-розпростерта, сірувато-, рудувато- або червонувато-коричнювата чи кольору горіха, тонкозморшкувата (під дубами — кольору горіха, під соснами — пурпурово-коричнювата[1]). Шкірка не знімається. Пори світло-сіруваті, згодом жовтувато- або зеленувато-оливкуваті, оливкувато-коричнюваті. Зустрічається по всій Україні. Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі. Росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною,ялиною) лісах.

Слайд 45

Польський гриб

Слайд 46

Слайд 47

Плеврот черепичастий  М'якуш білий, пружний, з приємним смаком і запахом. Зустрічається по всій Україні. Росте групами на стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев. Збирають у вересні - жовтні. Їстівний гриб. Вживають у їжу лише молоді гриби, бо старі плодові тіла жорсткі. Використовують вареним, смаженим і сушеним.

Слайд 48

Гриб-зо нтик вели кий, або строка тий

Слайд 49

Слайд 50

Рядовка зелена

Слайд 51

Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах, на піщаних ґрунтах. Збирають у вересні — листопаді. Плодові тіла напівзаглиблені в піщаний ґрунт. Заготовляють на Поліссі. Добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас засолюють, маринують.

Слайд 52

Лисичка справжня

Слайд 53

Маслюк звичайний

Слайд 54

Зустрічається по всій Україні у хвойних (соснових) і мішаних лісах. Збирають у липні - листопаді. Дуже добрий їстівний гриб. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Заготовляють у Прикарпатті, на Поліссі.

Слайд 55

Підберезник

Слайд 56

Слайд 57

Сироїжка

Слайд 58

Дубовик

Слайд 59

Гриб зимовий Зустрічається по всій Україні на пеньках та стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев; групами; у вересні — грудні. Добрий їстівний гриб у молодому стані (їстівна лише шапка). Використовують свіжим та сушеним.

Слайд 60

Опеньок літній

Слайд 61

Профілактика отруєння грибами 1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. 2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби. 3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів. 4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон. 5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів. 6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом. 7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. 8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність. 9. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.   

Слайд 62

Завантажити презентацію

Презентації по предмету Біологія