X Код для використання на сайті:
Ширина px

Скопіюйте цей код і вставте його на свій сайт

X Для завантаження презентації, скористайтесь соціальною кнопкою для рекомендації сервісу SvitPPT Завантажити собі цю презентацію

Презентація на тему:
Копия Різноманітність птахів

Завантажити презентацію

Копия Різноманітність птахів

Завантажити презентацію

Презентація по слайдам:

Слайд 1

ТЕМА УРОКУ: “Різноманітність птахів”

Слайд 2

МЕТА УРОКУ: вивчити різноманітність птахів; поглибити поняття про пристосованність птахів до умов середовища життя; розвивати логічне мислення, робити висновки; виховувати старанність, бажання поглиблювати знання, бережливе ставлення до природи.

Слайд 3

КЛАС ПТАХИ Налічує понад 9700 видів, що поділяється на три надряди.

Слайд 4

Клас Птахи Кілегруді птахи Пінгвіни Безкілеві птахи

Слайд 5

Пінгвіни

Слайд 6

ІМПЕРАТОРСЬКИЙ ПІНГВІН Імператорський пінгвін досягає росту до 1.30м., і важить 50 кг. Це найбільший птах серед пінгвінів. Замість крил має ласти, покрив утворений дрібним пір'ям.

Слайд 7

МАЛІ ПІНГВІНИ Найменший пінгвін - це малий пінгвін, сягає близько 40 см.,

Слайд 8

На суходолі пінгвіни пересуваються незграбно, перевалюючись з ноги на ногу. В разі небезпеки вони лягають черевом на сніг і швидко ковзають, загрібаючи його крильми і лапами. Пінгвіни не вміють літати і бігати, але прекрасно почуваються у воді, де полюють на дрібну рибу. Імператорський пінгвін здатний пірнати на глибину понад 200 метрів!!!

Слайд 9

Пінгвіни живуть багатотисячними, а іноді й мільйонними колоніями. У колоніях вони поділяються на пари. Розмноження пінгвінів починається навесні, а в імператорського пінгвіна – в середині зими.

Слайд 10

Щойно знесене яйце. Самка відкладає 1 рідше 2 великих білих яйця. Імператорський пінгвін не влаштовує гнізда, а тримає яйце на лапах, прикриваючи його шкірною складкою черева – своєрідною сумкою.

Слайд 11

Самки та самці насиджують яйця по черзі протягом 55-67 днів.

Слайд 12

Розвиток малят – тривалий процес, і хоча пінгвіни – дбайливі батьки, до 70 % пташенят гине. Згодом малята тримаються самостійно, утворюючи невеликі групи – “ ясла ”.

Слайд 13

Безкілеві птахи

Слайд 14

РЯД Африканські страуси Це найбільший сучасний птах, заввишки 3м., а його маса до 175 кг. Бігає зі швидкістю 70 км/год., а довжина його кроку сягає 5 метрів.

Слайд 15

РЯД Американські страуси НАНДУ Це великі птахи, хоча й менші за розміром від африканського страуса. Особливостями зовнішньої будови американського страуса є відсутність великих пер на хвості й крилах. Висота цих страусів до 1,5 м., а маса – близько 50 кілограмів.

Слайд 16

РЯД Австралійські страуси. ЕМУ ЗВИЧАЙНЕ ОПЕРЕННЯ ЕМУ – ТЕМНОГО ЗАБАРВЛЕННЯ, А ДО ПЕРІОДУ ГНІЗДУВАННЯ ВОНО СТАЄ СВІТЛОКОРИЧНЕВИМ. ЦЕЙ НЕЗВИЧАЙНИЙ ПТАХ, ЩО НЕ ЛІТАЄ, Є БЛИЗЬКИМ РОДИЧЕМ КАЗУАРА, НАНДУ І АФРИКАНСЬКОГО СТРАУСА. УСІ ЦІ ПТАХИ МАЮТЬ ПОДІБНУ МІЖ СОБОЮ БУДОВУ ЧЕРЕПА І ОДНАКОВО ДОВГІ, СИЛЬНІ НОГИ.

Слайд 17

РЯД КІВІПОДІБНІ КІВІ ЗВИЧАЙНИЙ НАЙЗНАМЕНИТІШИЙ ПТАХ НОВОЇ ЗЕЛАНДІЇ. ВІН ВЕДЕ СКРИТНИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ. ВДЕНЬ КІВІ СПИТЬ У ДОБРЕ ЗАМАСКОВАНОМУ УКРИТТІ, А ГОДУВАТИСЬ ВИХОДИТЬ ТІЛЬКИ ВНОЧІ.МАЄ ДОВГИЙ ТОНКИЙ ДЗЬОБ, У НЬОГ ДОБРЕ РОЗВИНЕНИЙ НЬОХ. ЗАВДЯКИ ЧУТЛИВОМУ НЮХУ І ВІБРИСАМ ВІН МОЖЕ ЗНАХОДИТИ ПОЖИВУ НАВІТЬ У СУЦІЛЬНІЙ ТЕМРЯВІ.

Слайд 18

Кілегруді птахи

Слайд 19

РЯД ГУСЕПОДІБНІ Чирок тріскунок Лебідь - шипун Крижень Гуска сіра Об'єднує виводкових водоплавних птахів з довгою шиєю, пласким широким дзьобом і перетинкою, що сполучає три пальці. Це відомі птахи: гуси, лебеді, качки.

Слайд 20

Ряд Лелекоподібні Чапля сіра Бугайчик Лелека білий Водяний бугай Ці птахи гніздяться на території України, пристосувалися жити на мілководді та болотах, мають довгі ноги з широкими розставленими пальцями. Живляться рибою, жабами, комахами, гризунами. Пташенята в них з'являються на світ голими та безпорадними.

Слайд 21

Ряд Журавлеподібні Журавлі Дрохва Пастушок Виводкові птахи з стрункими довгими ногами та гострим дзьобом. Усі вони здатні швидко бігати. Гніздяться на території нашої країни. ОЧЕРЕТЯНКА

Слайд 22

Ряд Соколоподібні До цього ряду належать птахи – хижаки, що добувають їжу вдень. Вони полюють на різноманітних хребетних тварин: ящірок, риб, змій, птахів, ссавців. Найбільші хижі птахи – грифи - живляться мертвечиною. Наявний сильний загнутий крючком дзьоб, міцні пальці із гострими кігтями. Орел Яструб Шуліка Сокіл

Слайд 23

Птахи середніх розмірів, нагніздні. ОЗНАКИ: 1. Кругла голова, лицьова частина якої має форму диску з великими очима. 2. Дзьоб маленький гачкоподібний. 3. Великі кігті для полювання на гризунів. 4. Крила почленовані з м’яким оперенням, тому політ тихий. 5. Мають чудовий слух. 6. Маскувальне забарвлення. Ряд Совоподібні

Слайд 24

Ряд Куроподібні Середніх розмірів виводкові птахи, що будують гнізда на землі, відкладають багато яєць. Належать до рослиноїдних птахів, харчуються насінням бур’янів, ягодами, зерном, деякі – личинками комахам. Характерні ознаки: 1.Добре бігають, неохоче піднімаються в повітря. 2. Мають округлі, широкі, тупі крила. 3. Сильні лапи з тупими кігтями 4. Короткий, випуклий “ курячий ” дзьоб. Фазан Тетерук Рябчик Глухар Індик Цесарка Перепілка

Слайд 25

Ряд Горобцеподібні Найчисельніший за кількістю видів: понад 5000 птахів поширені по всій земній кулі. Підряд Співочі птахи. Найхарактернішою ознакою співочих птахів є складна будова голосового апарату, завдяки чому вони здатні видавати мелодійні трелі або кричати й каркати. Співочі птахи неодмінно мостять гніздо, навіть якщо воно розміщується десь у дуплі, корі або на землі. Їхні пташенята з'являються на світ голими, сліпими й безпорадними — вміють тільки розкривати ротики, випрошуючи їжу. Усі пташенята співочих птахів мають яскраво забарвлену ротову порожнину: червону, жовту або жовтогарячу. Вважають, що розкриті яскраві роти — сигнал батькам: «Ми голодні!» Серед горобцеподібних є мігруючі (ластівки, солов’ї), кочові (синиці, сойки) та осілі (хатні горобці) птахи. Більшість з них є комахоїдними, але є й такі, що живляться насінням, і всеїдні. Будова крил та дзьобу дуже різноманітна. На ногах перший палець спрямований назад.

Слайд 26

Родина Ластівкові Сільська ластівка

Слайд 27

Родина Дроздові Одна з найчисельніших родин співочих птахів фауни України. До неї належить дрізд чорний, який живе в парках міст і передмісті. Дрозди влаштовують великі, скріплені ґрунтом і гнізда в густому чагарнику або у порожнинах пнів чи старих дерев. До цієї родини належить соловей. Його спів усім відомий багатством приємних тонів. Дрізд чорний Соловей

Слайд 28

Родина В'юркові Численна група співочих птахів, що живуть у промислових містах. Вони оселяються у великих парках, гніздяться навіть на поодиноких деревах і в чагарниках. Ці птахи — частина дикої природи наших міст. Окрім того, вони чудові співаки. Серед в'юркових найбільшим за розміром є костолуз — дивовижно гарний строкатий птах, який дуже полюбляє вишні і черешні. Костолуз гніздиться в старих садах і гаях. Таких відомих птахів, як чиж та щиголь, легко утримувати в клітках завдяки тому, що вони — насіннєїди. Зяблик Зеленяк Коноплянка Костолуз Чиж Щиголь

Слайд 29

Родина Ткачикові Об'єднує птахів, які переважно живуть у тропіках. На території нашої країни трапляються два види цієї родини: горобець домовий та горобець польовий, прикрашений чорною цяточкою на щоці. Побутує думка, що горобці завдають шкоди, бо вони й соняшники клюють, і зерновими ласують. Проте своїх пташенят горобці вигодову ють лише комахами і цим, завдяки своїй чисельності, дуже корисні. Горобець домовий В'юрковий ткачик Горобець польовий

Слайд 30

Родина Шпакові Типовий представник цієї родини — шпак звичайний — птах, у якого оперення чорне з металевим полиском і дрібними світлими цяточками. Оселяється в шпаківнях, проте здебільшого гніздиться в дуплах дерев у парках і різних посадках. Шпаки — хороші наслідувачі (пересмішники): крім свистячих та шиплячих звуків, можуть повторювати наспіви інших птахів, квакання жаб і навіть гавкання собак. Вони приносять до нас наспіви африканських птахів, що їх почули під час зимівлі. Шпаки, яких утримують у неволі, протягом кількох років здатні вивчити і вимовляти окремі фрази. Якщо цього птаха утримувати поблизу соловейка, він наслідуватиме солов'їні трелі.

Слайд 31

Родина Справжні синиці До неї належать птахи, які гніздяться в дуплах. Найзвичайнішим видом цієї родини є синиця велика — птах з чорною шапочкою і краваткою. Живе здебільшого в парках. Як і решта співочих птахів, мостить затишне гніздо, але не на гілках дерев, а в дуплах чи шпаківнях. Часом вона влаштовується у нетрадиційному для інших птахів притулку: поштовій скриньці, металевій трубі, щілині будинку, старому черевику. Синиця велика Синиця чубата Синиця блакитна

Слайд 32

Родина Воронові Також співочі птахи. Гнізда воронових лише зовні справляють враження неохайних та незатишних (самі палки й гілки). Усередині гніздо гладеньке, зручне, вимащене глиною і вистелене сухою вовною, ватою та папірцями. Ці розумні птахи останнім часом засвоїли досягнення технічного прогресу: жодна сорока чи ворона в місті нині не будує гніздо без дроту. Сойка Ворона сіра Грак Галка Сорока